Mainos
Mainos

Kansantalous nojaa joulushoppailuun

Laman pelossa elävät kuluttajat harkitsevat nyt entistä tarkemmin joululahjojen ostamista. Luksuslahjatoiveiden tilalle ovat tulleet käytännölliset lahjat, jopa silkka raha.

Tämä voi olla kuitenkin kansantalouden kannalta kohtalokasta. Paljon on nyt joulukaupan ja yksityisen kulutuksen varassa.

- Jos yksityinen kulutus lähtisi nyt todella miinusmerkkiseen kehitykseen, se olisi todellinen viimeinen naula arkkuun. Yksityinen kulutus on nyt se tekijä, joka voi pelastaa meidät vielä suoranaiselta lamalta, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Viimeaikaiset irtisanomis- ja lomautusuutiset ovat saaneet kuluttajat pelkäämään omien työpaikkojensa puolesta. Huonot uutiset ja pelko itsessään kuitenkin ruokkivat lamaa, jonka syvyyttä kukaan ei vielä osaa ennustaa.

- Ymmärrän hyvin, että kyse on tulevaisuudennäkymien puntaroinnista. Jos oma työpaikka tuntuu uhatulta, välttämättä ei lähdetä niitä viimeisiä rajoja tuhlaamaan, Kiander toteaa.

- Suurelta osin koko maailman talouskriisi on kuitenkin sosiaalipsykologinen ilmiö. Mitään kovin konkreettista asiaa ei ole tapahtunut. Enemmän on kyse siitä, että ensin sijoittajien luottamus mureni, sen jälkeen pankkiirien. Nyt sitten on huonontunut myös kuluttajien luottamus.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme