Mainos
Mainos

Kansanterveyslaitoksen hankkeelle miljoona-apuraha

Saamansa apurahan turvin Kansanterveyslaitos aloittaa syksyllä viisivuotisen tutkimushankkeen, jossa tutkitaan pneumokokki-bakteeriin sairastumisen ehkäisemistä.

Kansanterveyslaitoksen koordinoima kansainvälinen pneumokokkitutkimus on saanut suuren, 8,5 miljoonan dollarin tutkimusapurahan. Tutkimus Kansanterveyslaitoksella alkaa syksyllä ja kestää viisi vuotta.

Pneumokokki-bakteerin aiheuttamiin hengitystietulehduksiin kuolee maailmassa vuosittain noin miljoona alle 5-vuotiasta lasta. Ongelma on vaikein kehitysmaissa.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten rokottaminen vähentää pneumokokki-bakteerin nenänieulukantajuutta. Kun kantajuus vähenee, bakteerien leviäminenkin vaikeutuu. Rokottaminen suojaa näin myös rokottamattomia ja vähentää epäsuorasti pneumokokkitauteihin sairastuvuutta sekä kuolleisuutta. Nimenomaan bakteerin kantajuuteen keskittyminen on uutta rokotteiden kehittämiseen tähtäävissä tutkimuksissa, joissa on tähän asti lähinnä selvitetty rokotteiden kykyä estää tauteja.

Tutkimukseen osallistuvat pneumokokkikeskukset Suomesta, Australiasta, Etelä-Afrikasta, Filippiineiltä, Britanniasta, Israelista, Keniasta ja Yhdysvalloista. Nyt myönnetty 8,5 miljoonan dollarin tutkimusapuraha on osa Grand Challenges in Global Healt -ohjelmaa, jota rahoittavat Bill ja Melinda Gatesin säätiö, Wellcome Trust -rahasto sekä Kanadan terveystutkimuslaitos CIHR. Näiden lisäksi sitä koordinoi Yhdysvaltain kansallinen terveysvirasto FNIH.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme