Mainos
Mainos

Kansanterveyslaitos: Pandemian puhkeaminen todennäköistä

Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtaja pitää Suomeen kohdistuvana suurimpana uhkana lintuinfluenssan muuttumista muotoon, jossa se voisi aiheuttaa maailmanlaajuisen epidemian.

Kansanterveyslaitos varoittaa maailmanlaajuisen influenssaepidemian puhkeamisen olevan vain ajan kysymys.

Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtajan Reijo Pyhälän mukaan suurin Suomeen kohdistuva uhka on lintuinfluenssaviruksen muuttuminen sellaiseksi, että se voi aiheuttaa pandemian. Myös maailman terveysjärjestö WHO pitää tätä vakavana uhkana.

-Yleisesti ollaan sitä mieltä, että pidemmällä aikavälillä sitä ei pystytä ehkäisemään. Kaakkois-Aasiassa on tehty rajusti töitä, jotta saataisiin katkaistua lintuinfluenssaviruksen kehittyminen pandemiavirukseksi. Paljon on edistytty, mutta herää kysymys onko riittävästi ja miten pitkään viivytystaistelu onnistuu.

Lintuinfluenssavirus ei nykyisellään voi aiheuttaa pandemiaa. Virus voi kuitenkin siepata ihmisen influenssaviruksen geenejä sian välityksellä tai jopa suoraan influenssaa sairastavalta ihmiseltä.

- Lintuinfluenssavirus voi kehittyä pandemiavirukseksi myös vähitellen mutaatioiden kautta. Kaakkois-Aasiassa tarkkaillaan, muuntuuko virus niin, että se tarttuu helpommin ihmisestä toiseen. Lintuinfluenssan tarttumisesta perheenjäsenten välillä on jo saatu varsin vahvaa näyttöä, muistuttaa Pyhälä.

Pandemian rajaaminen ei onnistu

Edellinen influenssapandemia tuli vuonna 1968 yllätyksenä. Nyt näin ei pitäisi käydä, sillä maailmanlaajuinen valvonta on aivan eri tasolla. Vaarallisen kehityksen jäljille voidaan päästä varhaisessa vaiheessa, jolloin viruksen leviäminen pandemiaksi voidaan vielä estää.

- Ensimmäiset viruksen mutaatiot ja tartuntaketjut on mahdollista jäljittää ja tartunnat hoitaa. Jos virus on käynyt läpi monia mutaatioita ja tarttuu helposti, pandemian ehkäisemiseksi ei ole enää tehtävissä mitään, Pyhälä kertoo.

Pandemian alkaessa levitä sitä yritetään alkuvaiheessa hidastaa ja hillitä esimerkiksi matkustuskielloilla ja sairastuneiden eristämisellä. Torjunta olisi Kansanterveyslaitoksen epidemiologiylilääkäri Petri Ruudun mukaan alussa hyvin samanlaista kuin SARS-epidemian yhteydessä.

- Influenssa on kuitenkin paljon tarttuvampi. Rajaaminen ei siksi luultavasti onnistu. Aluksi sen leviämistä laajalle väestöön voidaan viivästyttää ja ostaa aikaa rokotteen kehittämiseen ja valmistamiseen. Myöhemmässä vaiheessa keskitytään rajoittamaan ihmisten välisiä kontakteja ja käytetään lääkkeitä sekä tulevia rokotteita sen mukaan, mikä ihmisryhmä on herkin virukselle.

Aiempien influenssapandemioiden perusteella on arvioitu, että suomalaisista sairastuisi yli neljännes. Edellinen maailmanlaajuinen influenssaepidemia koettiin 37 vuotta sitten.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme