Mainos
Mainos

Kantasolusiirrosta apua leukemiapotilaalle

Leukemiat ja muut vakavat veritaudit voidaan parantaa entistä useammin. Meilahden sairaalassa Helsingissä on hoidettu jo tuhat potilasta kantasolujen siirrolla.

Kantasolujen siirtäminen potilaalle on raskas ja vaarallinen hoito. Siinä tuhotaan potilaan oman luuytimen toiminta voimakkailla solunsalpaajilla ja sädehoidolla. Näin luovuttajan kantasolut voivat alkaa tuottaa terveitä soluja.

Hoito ei sovi kaikille, sillä solumyrkyt voivat aiheuttaa vakavia vaurioita maksalle, munuaisille, keuhkoille ja limakalvoille.

Meilahden sairaalassa on kehitetty uusi hoito, joka vaurioittaa aiempaa vähemmän elinten soluja. Hoito sopii myös aiemmin kovia hoitoja saaneille, huonokuntoisille ja iäkkäille potilaille. Vaikeita sivuvaikutuksia vähentävän hoidon kehittely vei neljä vuotta ja se edellytti laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme