Mainos
Mainos

Kantelut homoparin siunanneesta papista kaatuivat

Tuomiokapituli on hylännyt homoparin siunanneesta papista tehdyt kantelut. Espoon hiippakunnan tuomiokapituli katsoo, että rovasti Liisa Tuovinen on toiminut kirkon yhteisten päätösten mukaisesti.

-Rukoushetket ovat joustavia ja niitä voidaan soveltaa eri elämäntilanteen mukaan, Espoon piispa Mikko Heikka vahvisti tuomiokapitulin päätöksen.

Tuovinen toimitti rukoushetken parisuhteensa rekisteröineiden nuorten puolesta Espoossa heinäkuussa. Rukoushetkestä tehtiin yhdeksän kantelua. Niiden tekijöinä oli yhteensä parikymmentä yksityishenkilöä eri puolilta maata. Kolme kantelijoista oli Espoosta.

Rukous ei ole parisuhteen siunaamista

Kirkolla ei ole rekisteröidyn parisuhteen siunaamisen kaavaa, eikä sellaista ole Heikan mukaan tulossakaan. Papit voivat sen sijaan toimittaa samaa sukupuolta oleville pareille rukoushetkiä niin kuin rovasti Liisa Tuovinen teki heinäkuussa ja pastori Leena Huovinen vuonna 2006.

Leena Huovinen rukoili parin puolesta helsinkiläisessä ravintolassa. Liisa Tuovinen toimitti rukoushetken parille Espoon seurakuntayhtymän leirikeskuksessa.

Pastori Leena Huovisen toimittamasta rukoushetkestä tehtiin kantelu Helsingin tuomiokapitulille. Kantelijat pitivät sitä rekisteröidyn parisuhteen siunaamisena, mutta tuomiokapituli katsoi Huovisen toimittaneen yksityisen rukoushetken, aivan kuten Espoon tuomiokapituli tulkitsi rovasti Liisa Tuovisen tapauksessa.

Homoseksuaalisuus suuri vedenjakaja

Piispainkokouksen työryhmä valmistelee parhaillaan kirkon kantaa rekisteröityjen parisuhteiden siunaamiseen. Mietintö valmistunee ensi vuoden alussa. Piispainkokous käsittelee asiaa ensi vuoden syyskuussa, ja kirkolliskokous tekee asiasta päätöksen piispainkokouksen esityksen pohjalta.

- Nämä kysymykset tulevat jakamaan mielipiteitä kirkon piirissä niin kuin naispappeus aikanaan. Raamatussa on niin vähän mainintoja asiasta, eikä niiden tulkinta ole yksinkertaista, Heikka miettii. Homoseksuaalisuudesta myös tiedetään tänään niin paljon enemmän kuin Raamatun syntyaikaan. Kahden ajankohdan näkemysten yhdistäminen ei ole helppoa.

Paljolti samat vaikeudet olivat aikoinaan myös naispappeuden tulkinnassa, mutta pitkän työprosessin kuluessa yhteiset linjat löytyivät. Tällä hetkellä kirkon piirissä on enää muutamia kymmeniä äänekkäitä naispappeuden vastustajia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme