Mainos
Mainos

Kappa, litra, tuokkonen - Kuluttajaliitto kehottaa vaatimaan kilohintaa

Kuluttajaliitto suosittaa, että toriostokset myytäisiin kiloissa litrojen sijaan. Litran mitoissa on eroja, minkä vuoksi ostosten todellinen koko voi vaihdella.

– Kokemuksen mukaan nämä litran mitat ja kapat ovat hyvin erilaisia. Kun mitataan kilohinnalla, asiakas saa aina oikean määrän tavaraa. Silloin tiedetään täsmällisesti, että maksetaan siitä, mitä saadaan, sanoo johtava lakimies Tuula Sario Kuluttajaliitosta.

Litramitalla myytäessä erot ovat suurimmat herneiden ja perunoiden kohdalla.

– Herneet ja perunat asettuvat hankalammin kappaan tai mittaan. Tietenkin mitä pienemmistä tuotteista on kysymys, sitä tiiviimmin ne menevät mittaan. Esimerkiksi puolukoita asiakas saa aika lailla saman verran oli kyse sitten kilo- tai litrahinnasta.

Tilavuusmitat edelleen suosittuja torimyynnissä

Litrahinta on edelleen vallitseva myyntimitta toreilla. Kuluttajaliiton mukaan myynti nipuittain tai tilavuuden mukaan ei kuitenkaan täytä nykyajan tarkkuusvaatimuksia.

Sarion mukaan Kuluttajaliiton suosituksessa on kyse myös siitä, että asiakkaita kannustetaan vaatimaan kilohinnoittelua.

– Luulen, että kauppiaat eivät kilohinnoitteluun oma-aloitteisesti lähde. Se edellyttää asiakkaalta aktiivisuutta. Tietysti näiden vaakojen hankkiminen ja niiden pitäminen asetusten mukaisessa kunnossa aiheuttaa myöskin kustannuksia.

Markettien ja ruokakauppojen pitää myydä tuotteitaan aina kilohinnalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme