Mainos
Mainos

Käräjäsaliin mennään yhä harvemmin

Käräjäoikeudet käsittelevät yhä enemmän juttuja kirjallisesti, ilman että asiassa järjestetään suullista pääkäsittelyä. Viime vuonna joka kolmannen oikeusjutun ratkaisi tuomari yksin työhuoneessaan, kertoo Savon Sanomat.

Kirjallisessa menettelyssä tuomari ratkaisee asian asiakirjojen perusteella ilman lautamiehiä. Suullista pääkäsittelyä ei järjestetä, eikä asianosaisten tarvitse tulla oikeudenkäyntiin. Edellytyksenä on, että syytetty on tunnustanut teon ja suostuu menettelyyn. Laissa säädetty rangaistus ei voi myöskään ylittää kahta vuotta.

Valtaosa käräjäoikeuksista käsitteli viime vuonna 25-40 prosenttia jutuistaan kirjallisesti. Ääripäissä erot ovat kuitenkin suuria.

Suhteellisesti eniten kirjallista menettelyä käytettiin Nurmeksen käräjäoikeudessa, jossa reilusti yli puolet jutuista meni kirjalliseen menettelyyn.

Toisessa ääripäässä oli Helsingin käräjäoikeus. Siellä ainoastaan 15 prosenttia jutuista käsiteltiin kirjallisesti.

Koko maassa eniten kirjallista menettelyä käytettiin viime vuonna liikennerikoksissa. Kaksi kolmesta liikennejuopumuksesta ja yli puolet törkeistä rattijuopumuksistakin käsiteltiin kirjallisesti.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot