Mainos
Mainos

Karalahden huumekuvan julkaisusta pyyhkeitä

Valtakunnansyyttäjänvirasto moittii kihlakunnansyyttäjien Erkki Huhtalan ja Miia Rouvisen toimintaa Jere Karalahden huumekuvan julkaisussa.

Valtakunnanvirasto perustelee kantelupäätöksessään, että syyttäjien ei olisi tullut oma-aloitteisesti julkistaa 15.1.2008 tiedotteen yhteydessä niin sanottua jauhekuvaa, joka oli myös todisteena kaksi viikkoa myöhemmin alkavassa törkeää huumausainerikosta koskevassa oikeudenkäynnissä.

- Syyttäjät eivät ole kuitenkaan menetelleet virheellisesti, vaan tässä on kyse sisäisestä hallinnollisesta ohjauksesta, valtionsyyttäjä Jorma Äijälä kertoo.

ValtionsyyttäjäJorma Äijälän ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen allekirjoittaman päätöksen mukaan kuva vaaransi Jere Karalahden oikeutta syyttämyysolettamaan ja oikeutta välttämään ulkopuolisia vaikutuksia vakavaa rikosta koskevaan oikeudenkäyntiin.

Päätöksen mukaan ei ollut selvää, ettei tiedon antaminen ilman painavaa syytä aiheuttanut Karalahdelle vahinkoa tai estänyt tuomioistunta käyttämästä oikeuttaa määrätä asiakirjojen salassapidosta.

Pääsääntöisesti oikeudenkäyntiaineisto tulee julkisesksi vasta, kun asia on esillä tuomiostuimessa.

Perustelujen mukaan kuvan oma-aloitteisen julkistamisella syyttäjien aiheuttamat vaarat oikeudenmukaiselle oikeudenkäynnille olivat hyötyjä suuremmat.

Valtakunnan korkein syyttäjäelin katsoo, että kihlakunnansyyttäjien ei olisi tullut julkistaa valokuvaa, vaikka he pitivät valokuvaa julkisena Huhtalan tekemän syyttämättäjättämispäätöksen seurauksena.

Itä-Suomen asianajajaliiton puheenjohtaja Henri Hyvärinen kanteli valtakunnansyyttäjän virastolle syyttäjien julkaisemasta jauhekuvasta, jossa Karalahti oleskeli Cannonball–moottoripyöräjengin kerhotiloissa.

Samassa yhteydessä kerrottiin, että Karalahdesta oli kuvan perusteella tehty esitutkinta.

Virastoon lainvastaisesta, moraalittomasta, tarkoituksenhakuista kuvasta kirjoitti myös Jere Karalahden isä, rikoskomisario Arto Karalahti. Päätöksen mukaan Hyvärisen ja Karalahden kirjoituksissa esitetty huoli julkaisemisen vaikutuksesta oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumiseen on aiheellinen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme