Mainos
Mainos

Karhuja liikkeellä etelän metsissä

Petoyhdysmiehet ovat kirjanneet niinkin etelässä kuin Nummi-Pusulassa kahden karhun jäljet.

Karhuja tallustelee vielä Etelä-Suomen metsissä. Tuore karhuhavainto on tehty myös Keski-Suomessa. Poikkeuksellisen lämmin sää ja vesisateet ovat saaneet karhuja ylös ja liikkeelle talvipesistä. Pohjoisempana karhut ovat edelleen talviunilla. Normaalitalvina karhut hakeutuvat talviunille myös etelässä marraskuun loppuun mennessä.

Petoyhdysmiehet kirjasivat puolitoista viikkoa sitten niinkin etelässä kuin Nummi-Pusulassa kahden karhun jäljet. Toinen niistä oli liikkeellä Kärkölän kirkon maastossa ja toinen lähellä Pusulan kirkonkylää.

- Toisen karhun takatassun leveydeksi mitattiin 14 senttiä ja pituudeksi 29 senttiä. Toisen jäljet olivat pienemmät, kertoi petoyhdysmies Taisto Seppänen. Hän on myös paikallisen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja. Seppänen arvioi, että karhuista suurempi on uros.

Karhuja hereillä myös Ruotsissa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen petotutkija Ilpo Kojola puolestaan kertoi saaneensa Ruotsin puolelta tietoja, että siellä on myöhäissyksyllä ja talven alkaessa tavallista enemmän karhuja vielä liikkeellä.

Merkkejä siitä, että suomalaisen petotutkimuksen tutkimusalueiden liepeillä olisi vielä karhuja liikkeellä, ei juurikaan ole. Joskin tutkimusmestari Seppo Ronkainen sai tänään ilmoituksen karhun liikkumisesta Keski-Suomesta Keuruulta. Satelliittiseurannassa olevat pantakarhut olivat kuitenkin edelleen talviunilla.

Petotutkimus seuraavat karhujen liikkumista tutkimusalueellaan Kuusamossa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa sekä Pohjanmaalla.Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa.

Karhututkimus on tänä vuonna kiinnittänyt seurantapannan kymmenelle karhulle.Niiden lisäksi seurannassa on viitisen aiemmin pannoitettua karhua. Karhujen talvikanta on Suomessa noin 850 yksilöä. Kesän mittaan maassa liikkuu kaikkiaan tuhatkunta karhua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme