Mainos
Mainos

Karhujen pannoitukset keskeytettiin – karhusta löytyi jälleen hiertymiä

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos keskeyttää nuorten karhujen pannoitukset Suomessa toistaiseksi. Pannoitukset päätettiin keskeyttää, koska tänään Kuhmossa kaadetulta uroskarhulta löytyi seurantapannan aiheuttamia hiertymiä.

Maa- ja metsätalousministeriö sopi pannoituksen keskeyttämisestä RKTL:n kanssa. Kuluneella viikolla myös Keski-Suomesta Kyyjärveltä löydettiin karhu, jolle panta oli aiheuttanut hiertymiä. Poliisi tutkii molempia tapauksia.

RKTL aikoo nyt selvittää pantojen käyttöön liittyvät ongelmat ja pyrkii löytämään uusia seurantakeinoja. RKTL aikoo esimerkiksi löytää karhuille pehmeämpiä pantoja tai muita seurantakeinoja.

– Ongelma karhujen seurantapantojen osalta koskee vain nuoria yksilöitä. Pannoissa on järjestelmä, joka pitäisi laukaista panta automaattisesti tietyn ajan kuluttua pois. Nyt niin ei ole tapahtunut, jolloin se on aiheuttanut hiertymiä, kuvailee maa- ja metsätalousministeriöstä neuvotteleva virkamies Sami Niemi.

Niemen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 10–12 aikuista karhua, jotka on pannoitettu. Näistä vain muutama yksilö on nuoria karhuja, joiden pantaa ei ole vaihdettu isompaan. Pannoitus on ollut pitkään käytössä ja samaa seurantapantoja on käytetty Niemen mukaan muun muassa Ruotsissa.

RKTL muistuttaa, että karhujen liikkuvuustutkimus on tärkeä keino saada tietoa karhujen käyttäytymisestä, liikkuvuudesta ja elinpiiristä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot