Mainos
Mainos

Karhusta syntyy etelässä kohu - Itä-Suomessa otso on tuttu kyläilijä

Tutkijan mukaan karhujen hakeutuminen asuinalueelle ei ole erityisesti lisääntynyt. Sen sijaan pedot ovat löytäneet yhä laajemmalle alueelle. Toisaalta myös ihmisten reagointiherkkyys on eteläisessä Suomessa aivan toisenlaista kuin karhukannan ydinalueella Pohjois-Karjalassa, sanoo erikoistutkija Ilpo Kojola Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta

- Itä-Suomessa karhuja on liikkunut iät ja ajat taajamissa ja ihmisten takapihoilla. Niistä ei siellä kuitenkaan tehdä suurta numeroa, ja karhut hätyytellään muille maille matalammalla profiililla.

Karhuja on liikkunut tänä kesänä tiheään Hämeessä, Satakunnassa ja Etelä-Suomen läänissä. Tutkija uskoo, että havaintojen lisääntymisen taustalla on se, että nuoret karhut eksyvät helposti vieraalla alueella.

- Toinen seikka on se, että jos asutukselta löytyy ruokaa, alueelle tullaan uudestaan. Toisaalta meillä on gps-pannoilla varustettuja karhuja paljon esimerkiksi Keski-Suomen alueella liikkeellä ja ne osaavat kyllä hyvin väistellä ihmistä, Kojola kertoo.

Esimerkiksi eilen Pernajalla havaituista karhuista annettiin television välityksellä hälytys. Kojola suhtautuu yleishälytyksiin varauksella, ne kun tuppaavat pikemminkin houkuttelemaan ihmisiä paikalle.

- Näistä näyttää tulevan paikallisia kesäteatterinäytäntöjä, mikä ei tietenkään ole viranomaisten toive.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme