Mainos
Mainos

Karhut kömpivät ulos talvipesistään Itä-Suomessa

Heräämisen jälkeen karhut pysyttelevät yleensä lähellä pesiään, kunnes nälkä taas herää ja lumitilanne mahdollistaa liikkumisen.

Talvi alkaa olla takana karhuillakin, ja ensimmäiset kevätvirkut yksilöt ovat nousseet jalkeille Itä-Suomessakin. Karhuhavaintoja on tehty esimerkiksi Etelä-Savossa jo Heinävedellä, Savonrannalla ja Kerimäellä. Pohjois-Karjalassa liikettä on havaittu Tohmajärvellä ja Lieksassa.

Ihmisten ilmoille kontiot eivät ole vielä tiettävästi tallustaneet. Heräämisen jälkeen karhut pysyttelevät yleensä lähellä pesiään ja tonkivat ensi nälkäänsä muurahaispesiä, kasvien juuria ja talven yli säilyneitä marjoja.

- Karhuja on varmasti noussut jo paljonkin. Pitkiä matkoja ne eivät vielä kuitenkaan lähde liikkumaan, sillä lunta on maastossa paksusti ja kantavat kerrokset puuttuvat. Pehmyt lumi ei oikein sovellu hirvenpyyntiinkään, kertoo Pohjois-Karjalan riistapäällikkö Juha Kuittinen.

Ensimmäinen karhu havaittiin Tohmajärvellä jo viikkoja sitten maaliskuussa. Myöhemmin selvisi, että karhu oli nukkunut tilapäispesässä ja asettunut sitten sinne takaisin.

Poikkeuksellisen lumitilanteen vuoksi karhuhavaintoja on tehty tänä keväänä Pohjois-Karjalassa tavanomaista vähemmän. Kevään edetessä havainnot varmasti lisääntyvät, sillä maakunnassa arvioidaan asustavan 250 yksilöä. Kanta on vahvin itärajan kunnissa.

Karhun haaskapaikoille ei kannata mennä töllistelemään

Etelä-Savossa karhujen ylösnousu on tapahtunut normaaliin tahtiin. Jäljet kertovat, että hereillä ollaan jo monessa pesässä. Maakunnassa asustaa satakunta yksilöä.

- Karhu herättelee vatsan bakteeritoiminnan esimerkiksi kuusen kuorella, muurahaisilla ja toukilla. Vähitellen nälkä herää ja mieleen tulee tukevampi ateria. Hirvellä karhu pärjää sitten jo viikkojen ajan, sanoo Etelä-Savon riistapäällikkö Veli Lappalainen.

Karhun jälkiin ei Lappalaisen mukaan liity mitään dramatiikkaa. Sen vuoksi maastossa liikkuvat ihmiset eivät myöskään kovin herkästi kerro havainnoistaan eteenpäin. Tieto tulee vähitellen.

Tähän aikaan vuodesta karhu on rauhoitettu, ja rauhaan se kannattaa jättää muutenkin.

- Karhua on turha lähteä seuraamaan. Myös luonnosta tavattu karhun tappama hirvi pitää jättää rauhaan. Haaskapaikoista ei saa järjestää matkailukohdetta, painottaa Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskanen.

Pohjois-Savossa karhukannan koko on 50-60 yksilöä. Määrä on pysynyt melko lailla ennallaan. Tanskasen korviin karhujen liikkeistä ei ole vielä tietoja kantautunut.

- Lisääntymisikäisiä naaraita on meillä päin vähemmän kuin vakiintuneimmilla karhualueilla. Vastaavasti meillä on nuoria yksilöitä enemmän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme