Mainos
Mainos

Kari Bärlundille vaaditaan ehdotonta vankeutta

Kari Bärlundille vaaditaan ehdotonta vankeutta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän entistä pääsihteeriä Kari Bärlundia uhkaa ehdoton vankeustuomio. Kihlakunnansyyttäjä Sakari Tiilikaisen mukaan ehdoton rangaistus olisi paikallaan muun muassa siksi, että pääsihteeri anasti huomattavan summan eduskuntaryhmän varoja.

Bärlund on myöntänyt vieneensä ryhmältä 145 000 euroa. Hänet erotettiin pääsihteerin tehtävästä viime keväänä, jolloin hän tunnusti eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Raimo Vistbackalle siirtäneensä ryhmän varoja itselleen viiden vuoden ajan.

Syytettä väärennöksestä ja törkeästä petoksesta käsiteltiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Bärlund myönsi teot mutta ei pitänyt petosta törkeänä. Hän vieritti vastuuta myös eduskuntaryhmän eli Vistbackan, Tony Halmeen ja Timo Soinin harteille. Bärlundin mielestä ryhmä myötävaikutti rikokseen laiminlyömällä tilien tarkistamisen.

Myös syyttäjä katsoi, että tilien seuraaminen oli löysää. Hän kuitenkin painotti Bärlundin olleen eduskuntaryhmän luottomies. Bärlund ehti työskennellä yhteensä parikymmentä vuotta ensin Suomen maaseudun puolueessa ja sitten perussuomalaisissa.

Rahat hupenivat elämiseen

Bärlund onnistui siirtämään rahoja ryhmän tililtä omalleen väärentämällä Vistbackan nimen nostotositteisiin. Ainoastaan Vistbackalla oli oikeus tilin käyttöön. Lisäksi Bärlund muutti omaa palkkasummaansa pankkisiirtoihin lisäämällä numeron summan eteen. Vohkitut summat vaihtelivat tuhannesta neljääntuhanteen euroon.

Toiminta alkoi vuoden 2000 keväällä ja jatkui säännöllisesti aina viime kevääseen saakka. Rahoista ei ole enää jälkeäkään. Bärlund kertoi oikeudessa, että eurot menivät jokapäiväisiin menoihin, kuten ruokaan ja vaatteisiin. Eduskuntaryhmän varoista maksettiin myös esimerkiksi perheen sähkövatkain.

Bärlund alkoi velkaantua 1990-luvun puolivälissä, kun hän joutui kahden asunnon loukkuun. Sittemmin tilanne ajautui niin tukalaksi, että mies päätti lainata rahaa eduskuntaryhmältä.

- Tuntui, että muuta keinoa selviytymiseen ei ollut. Ajattelin voivani maksaa varoja takaisin, sillä uskoin saavani palkankorotuksen.

Pääsihteerin kuukausipalkka oli 2500 euroa, josta vähennettiin asuntoetuna 800 euroa. Hän koki olevansa palkkakuopassa verrattuna muiden eduskuntaryhmien pääsihteereihin.

"Olen pahoillani, olin umpikujassa"

Väärinkäytetyt varat olivat kansliamäärärahoja, joita perussuomalaisten ryhmä saa eduskunnalta vajaat 7000 euroa kuukaudessa. Koska osa määrärahoista hävisi Bärlundin yksityisiin kuluihin, eduskuntaryhmälle tuli maksuvaikeuksia. Laskujen ja verojen maksu viivästyi, ja osa meni ulosottoonkin.

Bärlund onnistui salaamaan asian Vistbackalta, joka ainoana joskus tiedusteli raha-asioiden tolaa. Tuolloin pääsihteeri ei pitänyt viemiään summia järin suurina.

- Määrät tuntuivat pieniltä, kun omia laskuja jäi kuitenkin vielä maksamatta.

Hän katui tekoaan oikeudessa.

- Olen pahoillani, mutta olin kapenevassa umpikujassa.

Hän piti syyttäjän rangaistusvaatimusta turhan ankarana. Bärlund vetosi muun muassa siihen, että tunnusti oma-aloitteisesti tekonsa. Lisäksi hän esitti lääkärintodistuksen masennuksesta, jonka vuoksi hän ei omasta mielestään ollut tapahtuma-aikaan "henkisesti täydessä iskussa".

Syyttäjän mukaan ehdotonta vankeutta lievempi tuomio ei olisi riittävä seuraamus. Jos oikeus kuitenkin päätyy ehdolliseen vankeusrangaistuksen, sen pitää Tiilikaisen mukaan olla yli vuoden mittainen ja sen lisäksi tulee määrätä yhdyskuntapalvelua.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa kahden viikon kuluttua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme