Mainos
Mainos

Karjalainen: Eliniässä suuret erot Suomessa - elämä on lyhin Kainuussa

Maakuntien väliset terveys- ja kuolleisuuserot ovat Suomessa merkittävät, kertoo sanomalehti Karjalainen.

Lyhimpään elää kainuulainen, jonka elinajanodote 77,6 vuotta. Suomen ylivoimaisesti pitkäikäisimmät ja terveimmät ihmiset asuvat puolestaan Ahvenanmaalla, jossa eliniänodote on lähes 82 vuotta

Pohjois- ja Itä-Suomi ovat kaikilla terveys- ja hyvinvointimittareilla arvioituna Suomen heikoimpia elinalueita.

Kainuu ja Pohjois-Karjala ovat Suomen synkintä aluetta myös sydänkuolleisuudessa.

Sydänkuolleisuusluvut ovat korkeat lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Myös Keskisuomi jää maan keskiarvon huonommalle puolelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan terveys- ja kuolleisuuseroista noin puolet selittyy elämäntapaeroilla.

Osa alueellisista terveyseroista selittyy väestörakenteella. Pitkälle koulutetut suomalaiset elävät selvästi pitempään ja sairastavat harvemmin kuin vähän koulutetut. Maakunnan koulutusaste voi siis vaikuttaa koko maakunnan elinajanodotteeseen.

(MTV3)

Lue myös Karjalainen.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot