Mainos
Mainos

Karjalainen: Nuorten asuntovelkataakka paisuu

Nuorten into ostaa omakotitalo ensimmäiseksi omistusasunnokseen on nostanut alle 29-vuotiaiden lainataakan huippuunsa, kertoo sanomalehti Karjalainen. Finanssialan keskusliiton tilastojen mukaan jopa usean sadantuhannen euron lainat eivät enää ole nuorille harvinaisia.

- Asunto ostetaan tulevaisuuden tilantarvetta ajatellen, sanoo Suomen kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Vuosituhannen alussa alle 29-vuotiailla asuntovelallisilla oli lainaa keskimäärin 41 000 euroa. Nyt summa on jo yli 70 000. Alle kolmikymppiset ottavat keskimäärin 108 000 euron lainan. Viisi vuotta vanhemmilla lukema on 131 000.

Alhaiset korot ovat houkutelleet nuoria laittamaan itsensä keskimäärin 25 vuoden pituiseen asuntovelkakierteeseen. Ylivelkaantuneita auttavan Takuu-säätiön mukaan tragedioita on luvassa, kun korot nousevat. Moni nuori ei ole osannut varautua siihen, että asuntolainan lisäksi pitäisi saada myös lämmitys-, remontti- ja autokulut hoidettua.

- On nähty tapauksia, joissa nuorten perheiden talous ei ole kestänyt, ja asuntoja on jouduttu myymään pois, Anttila-Kangas toteaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme