Mainos
Mainos

Karkeilla mässäily yhä uusi ilmiö – "ihminen ei tarvitse puhdasta sokeria"

Sokeri ei ole terveellinen vaihtoehto hampaille eikä aineenvaihdunnalle. Sokeri nostaa verensokerin nopeasti ylös ja laskee sen yhtä nopeasti alas.

– Se ei pidä nälkää pois. Puhdasta sokeria ei tarvitse kuin makeutusaineena, ravinto pitäisi saada jostain muualta, muistuttaa kliinisen ravitsemustieteen professori Jussi Pihlajamäki.

THL:n tutkija Heli Kuusipalo muistuttaa, että edelleen sokeria suurempi ongelma suomalaisten ravinnossa on liiallinen suolan ja kovien rasvojen saanti. Hän on kuitenkin huolestunut sokerin runsaasta saannista erityisesti lapsien kohdalla.

– Lapsiperheissä saatetaan korvata kunnon ruokaa sokerisilla mehuilla ja jugurteilla, Kuusipalo sanoo.

Kuusipalon mukaan mieltymys makeaan opitaan jo kirjaimellisesti äidinmaidossa. Myös tietyt lääkkeet ja hormonit voivat vaikuttaa makeanhimoon. Persous makeaan vaihtelee, mutta makean syöminen on myös opittua.

– Aiemmin tapana oli syödä ruuan päälle pieni jälkiruoka. Valtava karkeilla mässäily on vasta viime ajan ilmiö, Kuusipalo huomauttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme