Mainos
Mainos

Karmivissa rikoksissa asteikko loppuu kesken

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ei pidä yllättävänä sitä, että suurin osa suomalaisista haluaisi Norjan joukkomurhaajan eristyksiin loppuelämäksi.

MTV3:n teettämässä tuoreessa tutkimuksessa kysyttiin, mikä olisi sopivin rangaistus Norjan joukkosurmaajalle. Kyselyn mukaan lähes viidesosa haluaisi tuomita Anders Behring Breivikin kuolemaan.

– Mielestäni rikosoikeus ei ole kuitenkaan tällaisten galluppien asia. Rikosoikeus toimii niin, että mennään niillä säännöillä, mitä on. Se ei ole koston väline, Nuotio sanoo.

Mitä hurjempi rikos, sitä symbolisempi rangaistus

Harvinaisen kamalissa rikoksissa asteikko loppuu usein kesken. Rangaistus ei tällöin pysty vastaamaan tekoa. Siksi Nuotio kannattaa aina lainmukaista rangaistusta.

– Olennaisinta on se, että ylipäänsä tuomitaan rangaistukseen. Sillä, onko se 50, 100 vai 1000 vuotta vankeutta, ei ole enää mitään merkitystä.

Pulma tulee usein esille sotarikosoikeudenkäynneissä.

– Jos joku on vastuussa 10 000 ihmisen kuolemasta, mikä on oikeudenmukainen rangaistus? Mitä hurjempiin asioihin mennään, sitä symbolisempi rangaistus on.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme