Mainos
Mainos

Karppaus leipomoiden pahin vihollinen

Hiilihydraattien välttely eli karppaus on saanut suomalaiset välttämään leipää. 40 prosenttia on vähentänyt leivän syöntiä tänä vuonna ja tosikarppaajia on noin viisi prosenttia väestöstä. Trendi näkyy leipomoalan volyymien putoamisena ja kannattavuuden laskuna.

Pienleipomoilla menee kuitenkin ihan hyvin. Ne porskuttavat lähileivän ja luomun voimalla. Viime maaliskuussa tehdyn kyselyn mukaan parhaiten sujuu 5-20 henkeä työllistävillä yrityksillä.

- Vähän hassua tässä karppausmaailmassa on se, että kahvileivän kulutus on ollut tänä vuonna kasvussa. Ehkä se kertoo jonkinlaisesta ruokahifistelystä, selvittää leipomoalan toimialaraportin työstänyt toimialapäällikkö Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Ravitsemussuosituksissa leipä pysyy sitkeästi mukana. Päivittäiseksi leipämääräksi suositellaan 300:aa grammaa. Viljoista terveellisimmästä päästä ovat ruis ja kaura.

Perinteinen leipä on jo saanut rinnalleen yksilöidympiä erikoistuotteita, mm. erilaisia karppausleipiä. Terveysvaikutteisista ja erilaisiin ruoka-aineallergioihin liittyvistä tuotteista aiotaan saada kannattavaa kasvua.

Kustannukset kovassa nousussa

Leivän asemaa peruselintarvikkeena voivat horjuttaa erilaiset jalostetut välipalatuotteet ja leipomoeinekset, joissa varsinaisen leivän osuus on pieni. Hyrylä ennustaa alalle alati kiristyvää kilpailua.

Perheyritysvaltaista alaa kiusaa myös työvoima-, kuljetus- ja energiakustannusten jatkuva nousu. Alalla pärjääminen vaatii yhteistyön lisäämistä leipomoiden kesken esimerkiksi markkinoinnissa ja raaka-aineiden hankinnassa.

Leipomoteollisuus on elintarviketeollisuuden suurin alatoimiala, kun otetaan huomioon toimipaikat ja työpaikkojen määrä. Leipomoissa on töissä noin 8 300 ihmistä ja yrityksiä on Tilastokeskuksen mukaan yli 700.

Suurimmat leiväntuottajat ovat Fazer leipomot ja Vaasan Oy. Kumpikin on sulkenut alueellisia leipomoitaan ja perustanut kauppoihin lähiruokavaateisiin vastaavia jauholeipomoita. Kun suuret leipomot kehittävät toimintojaan, se tuo alihankintamahdollisuuksia pienemmille leipomoille, muistutetaan toimialaraportissa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme