Mainos
Mainos

Karppaustrendi lisännyt suomalaisten lihansyöntiä

Lihansyönti on Suomessa kovassa kasvussa. Kulutus lähti nousuun viime vuoden syksynä, ja tänä vuonna kasvun ennakoidaan kiihtyvän entisestään.

Suomen Gallupin Elintarviketiedon mukaan viimevuotinen 3 prosentin harppaus oli harvinaisen raju pitkällä aikavälillä vertailtuna. Esimerkiksi EU:ssa keskiarvo on ollut alle prosentin luokkaa.

Elintarviketeollisuuden toimialapäällikkö Marika Säynevirta uskoo, että syynä lihan suosion kasvuun on vallalla oleva niin sanottu karppaustrendi.

Useiden kyselyjen ja tutkimusten mukaan iso osa suomalaisista on vähentänyt ruokavaliostaan hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita, kuten leipää ja pastaa.

- Myös taloudellisen taantumaan jälkeen ihmiset näyttävät ostavan enemmän lihatuotteita, sanoo Säynevirta.

Lihan tuottajat eivät ole käytännössä lähteneet muokkaamaan valmistusprosessejaan ja tuotteitaan juurikaan trendien mukaan, vaikka niin voisi mainonnan perusteella luulla. Lihatiedotus ry:n mukaan mainoksissa yleistyneet erilaiset terveysväittämät juontuvat lähinnä siitä, että valmistajat ovat alkaneet kertoa lihojen sisällöstä kuluttajalle eri tavalla kuin aiemmin.

Nyt grillataan

Viime syksynä julkisuudessa käytiin rasvasotaa, joka mylläsi monen tottumuksia ja uskomuksia ravinnosta. Muun muassa voin kulutus lähti nousuun nopeasti, ja nyt mielikuvamittausten mukaan myös sianliha mielletään entistä terveellisemmäksi.

- Ehkä ihmiset vapautuivat olemaan pelkäämättä rasvaa, analysoi Suomen Gallup Elintarviketiedon toimitusjohtaja Anne Kallinen.

Juhannus on lihankulutuksen ykkössesonkeja. Vuosittain suomalaiset syövät noin 400 miljoonaa kiloa lihaa, mistä kohtalainen viipale kypsennetään juhannuksena.

Makkara pitää pintansa perinteisenä grilliherkkuna edelleen, mutta nyt tavallisen hiillosmakkaran rinnalle ovat kiilanneet entistä lihapitoisemmat tuotteet.

- Pidempään grillissä paistettava raakamakkara on uusi viimeaikainen trendi, sanoo Elintarviketeollisuuden Säynevirta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme