Mainos
Mainos

Kartoitus lähes valmis – Suomenlahden pohjilta löytyi arvokkaitakin alueita

Suomenlahden vedenalaisen luonnon kartoitus on saatu lähes valmiiksi. Itäinen ja läntinen merenpohjan kartoitustiimi kohtasivat tänään Porvoossa Emäsalon edustalla. Kohtaamisen kunniaksi nautittiin lasilliset kuohuvaa.

- Tässä juhlitaan sitä, että nyt on saatu karkea kuva siitä, minkälaista vedenalaista luontoa koko Suomenlahden alueella on, kertoo aluemeribiologi Anu Riihimäki Metsähallituksesta.

Kokonaan työ ei vielä ole valmis. Kaikki Suomen merialueet, yhteensä yli 50 000 neliökilometriä, on tarkoitus saada kartoitettua vuoteen 2015 mennessä.

Tutkijoita ilahduttaa, että meren huonosta tilasta huolimatta hyväkuntoisia ja arvokkaitakin pohja-alueita on löytynyt.

- Meillä on nyt enemmän tietoa alueista, missä kasvaa arvokkaita kasvi- ja eläinlajeja, muun muassa leviä. Näkinpartaisleviä on nyt löytynyt Helsingin ja Sipoon alueelta, paljastaa Anu Riihimäki.

Näkinpartaislevät ovat herkkiä rehevöitymiselle ja sen takia niiden esiintymisalueet ovat arvokkaita.

Ikävämpi tutkimustulos on se, että kuolleita bakteerikasvuston peittämiä pohjia on kaikkialla Suomenlahdella, myös matalilla alueilla.

Arvokkaimpia vedenalaisia alueita suojellaan

Tietoa merenpohjista on kerätty sukeltamalla, videokuvauksella ja pohjanäytteitä ottamalla. Tänään sukeltajat tutkivat pohjan lajistoa Emäsalon länsipuolella.

- Syvällä oli vähän punalevää ja ruskolevää ja pinnalla paljon rihmalevää. Näkyvyys oli aika huono, kertoo suunnittelija Aija Nieminen Metsähallituksesta sukelluksen jälkeen.

Saatu tieto kerätään meriatlakseksi, johon kuvataan esimerkiksi kaikkien merilajien esiintymisalueet ja pohjan geologiset muodostumat. Tiedosta on hyötyä merenpohjien käyttöä suunniteltaessa, mutta myös onnettomuustilanteissa.

- Jos jotain onnettomuuksia tapahtuu Suomenlahdella, öljyonnettomuuksia tai muita, niin me pystymme tämän tiedon avulla kohdentamaan suojelutoimet arvokkaimmille alueille, sanoo Anu Riihimäki.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme