Mainos
Mainos

Karu kyselytulos: Rahanpuute rajoittaa tuhansien nuorien opiskelumahdollisuuksia

Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan puolet koulutuksen ulkopuolelle jäävistä nuorista sanoo syyksi rahanpuutteen.

Nuorisobarometrin ennakkotieto rahanpuutteen vaikutuksesta koulutukseen on karua luettavaa. Nuoret joutuvat karsimaan opiskelupaikkoja, valitsemaan koulutuspaikan taloudellisin perustein ja viivyttämään valmistumista. Nuorten köyhyys ja toisen asteen opiskelijoiden työssäkäynti on yleistynyt viime vuosina.

Ilman opiskelupaikkaa ja koulutusta jääneistä 15-29-vuotiaista nuorista lähes puolet sanoivat syyksi rahanpuutteen. Lähes joka kolmas oli joutunut valitsemaan opiskelupaikan taloudellisin perustein.

Kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta on saanut nopeasti tarvittavat allekirjoitukset, jotta se tulee eduskunnan käsittelyyn. Tutkijan mukaan kansalaisaloite on elintärkeä asia.

– Heille, joita asia koskee, tämä on elämän ja kuoleman kysymys. Jos joka viides nuorista kerran kokee, että rahanpuutteen takia on rajoitettava opiskeluvaihtoehtoja, silloin puhutaan kymmenistä tuhansista nuorista, toteaa tutkija Sami Myllyniemi nuorisotutkimusverkostosta.

Tutkija muistuttaa, että huonosti toimeentulevista perheistä tulevilla on myös muita korkeampi riski keskeyttää opintonsa rahanpuutteen vuoksi. Tällöin nuoret voivat jäädä ilman tutkintoa. Tämä taas heijastuu pitkälle elämässä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme