Mainos
Mainos

Karu tutkimustulos: Nuorten terveyserot kasvavat hälyttävästi

Suomalaisnuorten terveyserot ovat kasvussa, kertoo kansainvälinen koululaistutkimus. Perheen taloustilanne on yhä selvemmin yhteydessä nuoren elintapoihin ja terveyteen.

Tutkijat pitävät hälyttävinä tuloksia, joiden mukaan nuorten sosioekonominen asema vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa. Aiemmin tätä eroa ei vastaavassa tutkimuksessa ole havaittu.

Mitä paremmalla tolalla perheen taloustilanne on, sitä paremmaksi koululaiset arvioivat terveytensä. Vastaavasti huonompi sosioekonominen asema on yhteydessä nuorten heikompaan terveyteen.

– Vielä neljä vuotta sitten tätä eroa ei näkynyt, mutta nyt se pomppasi selkeästi esille, kertoo tutkija Jorma Tynjälä Jyväskylän yliopistosta.

Hyvin toimeentulevissa perheissä esimerkiksi ruokailu- ja liikuntatottumukset vastaavat paremmin suosituksia.

Vaikka terveyserot ovat kasvussa, edelleen valtaosa vastaajina olleista 11-15-vuotiaista nuorista kokee terveytensä hyväksi.

Tutkimus paljastaa kuitenkin, että jopa joka toinen 15-vuotias tyttö pitää itseään liian lihavana.

WHO-tutkimukseen osallistui Suomesta keväällä 2010 noin 6600 oppilasta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot