Mainos
Mainos

Käsiaseiden kauppa hyytyi

Tiukentuneet lupaehdot ovat seisauttaneet käsiaseiden myynnin. Käsiaselupaa hakeva tarvitsee uudistuneen lainsäädännön myötä selvityksen mielenterveydestään.

- Moni ei lähde lääkärin puheille. Metsästäjät ovat perinteisesti tällaista metsien miesten joukkoa, jotka kammoavat kaikkea viranomaistoimintaa, sanoo Metsästäjän Erikoisliike Olkkosen toimitusjohtaja Jukka Olkkonen.

Olkkosen mukaan käsiaseita kaupitellaan yhä enemmän takaisin aseliikkeisiin.

- Ihmiset haluavat eroon käsiaseista, ja niistä haluttaisiin käypä korvaus, mutta sitä on nyt hankala antaa, joten korvaukset ovat kymmenissä euroissa, hän sanoo.

Metsästäjät puolestaan pelkäävät riistatyön olevan vaarassa. Käsiaseita tarvitaan esimerkiksi pienpetojen lopettamiseen.

- Käsiase on tärkeä, koska se on eläimen lopettamisen kannalta inhimillisin, nopein ja vähiten kipua tuottava tapa, sanoo metsästystä harrastava Aulis Myllylä.

Myös aseiden päätyminen vääriin käsiin huolestuttaa.

- Toivottavasti tämä ei aiheuta pimeitä markkinoita, kuten kieltolaki aikanaan, Myllylä kommentoi.

Sisäministeriön syyskuun lopussa julkaiseman uuden aselupaohjeen mukaan jokaisen käsiaselupaa haluavan on esitettävä poliisille lääkärinlausunto mielenterveydestään. Valtaosa lääkäreistä kieltäytyy kirjoittamasta todistusta, sillä heidän mielestään mielenterveydestä ei voi antaa sitovia lausuntoja ilman perinpohjaisia tutkimuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme