Mainos
Mainos

Käsiaseiden lupamenettely tiukentuu

(Kuva: MTV Oy)

Sisäministeriö on tiukentanut käsiaseiden lupamenettelyä. Ministeriön uusien yhtenäsitämisohjeiden mukaan käsiaseiden lupamenettelyssä tarvitaan vastedes vähintään kaksi viranomaista - yleensä poliisia.

Sisäministeriön ylitarkastaja Mika Lehtonen sanoo, että käytännössä lupamenettely hoidetaan niin, että toisessa haastatteluvaiheessa on mukana kaksi haastattelijaa.

- Kun henkilö hakee lupaa ensimmäisen kerran, häntä haastatellaan jo lupatiskillä. Tuolloin myös varataan aika toiseen, syvällisempään haastatteluun. Tämä toinen haastattelu tehdään jatkossa kahden ihmisen toimesta, sanoo Lehtonen.

Lehtosen mukaan haastattelijoiden ei tarvitse olla virassa olevia poliiseja, vaan poliisilaitoksen henkilökuntaan kuuluvia, jotka ovat perehtyneet haastatteluiden tekemiseen.

Uudet ohjeet jo ensi viikolla

Sisäministeriö on jo ennen Kauhajoen koulusurmia antanut ohjeistuksen siitä, miten lupahaastattelu tehdään.

- Haastattelujen sisältöä ei ole toistaiseksi muutettu.

Lehtosen mukaan haastattelu on lupamenettelyssä usein viimeinen vaihe. Tämän jälkeen haastattelijoiden on tarkoitus keskustella asiasta keskenään ja päättää luvasta. Mahdollisia lisäselvityksiä saatetaan joutua vielä tämänkin jälkeen tekemään.

Sisäminisisteri AnneHolmlundin (kok.) mukaan uudessa ohjeistuksessa tiukennetaan ja tarkennetaan entisestään viime vuonna annettuja ohjeita. Kirjeessä on mukana myös selvityspyyntö siitä, miten ohjeita on noudatettu. Holmlundin mielestä on perusteita selvittää, onko jokin asia jäänyt liian vähälle huomiolle.

Ministeriö lähettää uudet ohjeet lupamenettelystä poliiseille viimeistään ensi maanantaina. Sisäministerinmukaan sisäministeriössä aloitetaan ensi viikon alussa myös aselain uudistamishanke.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme