Mainos
Mainos

Käsityöt ja piirtäminen lisäävät ylipainon riskiä

Monilla fyysisesti rasittamattomilla harrastuksilla näyttää olevan yhteys nuoren ylipainoisuuteen. Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan esimerkiksi piirtäminen ja maalaaminen, musiikin kuuntelu, käsitöiden teko ja lautapelien pelaaminen lisäävät ylipainoisuuden riskiä. Urheilu taas vähentää sitä.

Harrastuksessa kuluvan energian määrä ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan yksin selitä yhteyttä painoon, vaan sitä selittävät myös harrastuksiin liittyvät muut elintavat. Myös esimerkiksi soittoharrastus vähensi ylipainoisuutta, vaikka se yleensä luokitellaan fyysisesti kevyeksi harrastukseksi.

Myös tietokoneen käyttö ja matkapuhelin olivat yhteydessä ylipainoisuuteen. Tutkimuksen mukaan perinnöllisyydellä kuitenkin on suuri merkitys nuoruusiän painon kehittymisessä, ja perintötekijät selittävät yli 90 prosenttia painoindeksin pysyvyydestä.

Lääketieteen lisensiaatin Hanna-Reetta Lajusen väitöstutkimuksessa seurattiin yli 4000:ta suomalaista kaksosta 11-17-vuotiaina.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme