Mainos
Mainos

Kaskeala: Asevelvollisuus yhä Suomen puolustamisen perusta

Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala arvioi, että muuttunut kansainvälinen tilanne ei ole luonut erityistä tarvetta tarkistaa puolustusvoimien kehittämislinjauksia. Näin ollen eduskunnan käsittelyssä oleva turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko ei kaipaa muutoksia. Kaskeala puhui tänään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokouksessa Helsingissä.

Amiraali muistutti, että puolustusvoimien kehittämisen painopiste on valmiusyhtymäkonseptin toteuttamisessa. Suomeen ei tästä huolimatta olla luomassa teknoarmeijaa, vaan seuraavaksi keskitytään alueellisten ja paikallisjoukkojen suorituskyvyn parantamiseen.

Yleinen asevelvollisuus tulee Kaskealan mukaan aina olemaan puolustuskykymme perusta. -Vain yleinen asevelvollisuus voi tuottaa riittävän määrän joukkoja koko laajan maamme puolustamiseen, Kaskeala painottaa.

Myöskään liittoutumattomuuslinjaan ei tule puuttua. Linjaa olisi syytä tarkistaa vasta, mikäli Euroopan turvallisuuskehitys saisi uuden suunnan.

Terrorismin torjunta vaatii yhteistyötä

Kaskeala totesi, että terrorismin ennalta ehkäisy ja torjunta vaatii Suomelta sekä omia toimia että vankkaa tukea kansainvälisen yhteisön pyrkimyksille. -Tässä tehtävässä puolustusvoimat ei kuulu torjunnan etulinjaan, mutta tarjoaa kyllä virka-apua poliisille ja rajavartiolaitokselle.

Riippuvuuden kasvu ja syvenevä kansainvälinen työnjako edellyttää komentajan mukaan tehostettua kansainvälistä yhteistyötä, koska uusia turvallisuusuhkia on mahdollista torjua vain kansallisin toimin. -Suomenkaan turvallisuus ei vahvistu eristäytymällä, vaan lisäämällä kansainvälistä yhteistyötä.

Tärkeimmät turvallisuuspoliittiset vaikuttajat ovat EU, Venäjä, Yhdysvallat ja Nato. -Johtopäätökseni on, että Yhdysvaltain ja EU:n lujittuva strateginen kumppanuus tulee lähentämään EU:ta ja Natoa, ja että järjestöjen kriisinhallintayhteistyön kehittämiseen löydetään pian käytännön läheiset muodot, Kaskeala arvioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme