Mainos
Mainos

Kaskeala: EU ei tarvitse omaa puolustusta

Puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala katsoo, että Euroopan unionille on tarpeetonta rakentaa yhteistä puolustusta. Kaskealan mukaan tehtävä kuuluu sotilasliitto Natolle.
-Ei se nykyoloissa ole järkevää, että Euroopan unioni ryhtyisi luomaan yhteistä puolustusta. Jäsenvaltioita kuuluu Natoon, jossa yhteinen puolustus on jo olemassa, Kaskeala sanoi Brysselissä.

Kaskeala toteaa unionin perussopimuksessa viitattavan yhteiseen puolustuspolitiikkaan, joka voisi johtaa Euroopan unionin yhteiseen puolustukseen.

EU:n konventin puolustusta käsittelevässä työryhmässä on noussut esille ehdotus, jonka mukaan unioni saisi Naton viidennen artiklan kaltaisen velvoitteen puolustaa toisia jäsenmaita. Kaskeala ei pidä tätä tarpeellisena.
-Aika paljon pitää poliittisessa ilmastossa ja maantieteessä muuttua, ennen kuin Natoon kuuluvat EU:n jäsenmaat toteaisivat, että Nato ei toimi, Kaskeala totesi.

"Yhdysvaltoihin pitää olla hyvä suhde"

Kaskealan mukaan poliittisten ratkaisujen ohella kyse on myös resursseista. -Euroopan näkökulmasta on hyvä pitää Yhdysvallat mukana turvallisuusjärjestelmässä. Transatlanttinen suhde pitäisi säilyttää. Siten amerikkalaiset saadaan pysymään yhteisen pöydän ääressä, Kaskeala totesi.

EU:n nykyisistä jäsenmaista 11 kuuluu Natoon. Ulkopuolella ovat Suomen lisäksi Irlanti, Itävalta ja Ruotsi. Kaskeala otti asiaan kantaan tiistaina EU-maiden puolustusvoimain kokouksen yhteydessä Brysselissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme