Mainos
Mainos

Kaskeala: Ilmatilan loukkaukset vakavia

Puolustusvoimain komentaja sanoo keskustelleensa ilmatilan loukkauksista suoraan venäläisen virkaveljensä kanssa. EU:n puheenjohtajamaa Luxemburg on ilmoittanut paheksuvansa Venäjän toimintaa.

Venäläiskoneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa viime lokakuun jälkeen 11 kertaa, viimeksi tämän kuun alussa. Puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala pitää tapauksia erittäin vakavina, koska ne ovat olleet toistuvia.

Kaskeala kommentoi asiaa tänään monikansallisen ilmapuolustusharjoituksen yhteydessä Pirkkalassa. Hän sanoo keskustelleensa ilmatilan loukkauksista suoraan venäläisen virkaveljensä kanssa.

EU:n puheenjohtajamaa paheksuu alueloukkauksia

EU paheksuu sitä, että Venäjä on rikkonut sen alueellista koskemattomuutta loukkaamalla Suomen ilmatilaa. EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn sanoo myös EU:n painostavan Venäjää, jos Suomi niin haluaa.

- Jos Suomi pyytä minulta apua EU:n puheenjohtajana, teen sen. Olen käytettävissä kaikkine diplomaattisine keinoinemme, Asselborn totesi Ruotsissa pidettävän Nato-kokouksen yhteydessä.

Asselborn kokee, että myös EU:n rajoja on loukattu.

- Jos EU:n rajalla olevan maan rajoja ei kunnioiteta, ongelma ei ole vain tuossa maassa vaan myös EU:lla.

Tiedustelulentoja myös venäläiskohteisiin?

Jonkinaisteinen hermosota Itämeren ilmatilassa Venäjän ja Itämeren maiden kesken on jatkunut jo useamman kuukauden ajan. Venäjän tulkinnan mukaan muiden maiden tekemä lentohäirintä liittyy poliittiseen hermosotaan, jota käydään Kaliningradin alueesta.

Suomessa Venäjän tekemät Suomen ilmatilan loukkaukset tulivat julkisuuteen vastikään. Niitä on useita ja ne ovat tiettävästi ajoittuneet useamman viime kuukauden ajalle. Poikkeuksellisiksi ne tekee se, että niitä kerrotaan yhtäkkiä sattuneen varsin tiuhaan pitkän tauon jälkeen.

Tälle ajanjaksolle osuu myös Venäjän televisiossa jokin aika sitten esitetty uutisjuttu, jossa Venäjä syyttää ulkomaisia sotilaskoneita sille kuuluvan Kaliningradin rahtilentoiikenteen häirinnästä, mutta ei varsainaisista ilmatilan loukkauksista.

Erityisesti Ruotsin, Saksan ja Suomen sanottiin tekevän säännöllisiä tiedustelulentoja alueella päivittäin. Samassa yhteydessä näytettiin venäläiskoneesta otettua, harvinaislaatuiseksi luonnehdittua kuvaa venäläiskonetta seuranneesta suomalaisesta F-18 hävittäjästä.

Pahimmat pyyhkeet uutisjutussa saivat kuitenkin Viro ja Liettua, joita syytettiin Venäjän ilmatilan loukkauksista.

Viro puolestaan on useaan otteeseen, viimeksi huhtikuussa, syyttänyt Venäjää ilmatilan loukkauksista. Liettua taas ilmoitti ohjuksin varustetut venäläishävittäjät peräänsä saaneen liettualaiskoneen olleen säähavaintolennolla.

Uutisjutun mukaan myös jonkun ystäväksi luetun naapurimaan sotilaskone oli seurannut Venäjän Itämeren laivaston komentajan alusta. Oliko kyseessä ilma- vai merialus, ei selvinnyt jutusta.

Venäjän Itämeren laivaston komentajan Vladimir Valujevin mukaan asiaan on puututtu.

- Se on lähinnä vain kiusallista. Emme ole saaneet ohjeita ryhtyä mihinkään toimiin. Koneet tulevat ehkä tavallista lähemmäksi. Olemme ilmoittaneet siitä, ja nyt koneet eivät tule lähelle, vaan pysyvät ns. säädyllisellä etäisyydellä, Valujev sanoo.

Suomessa Venäjän tekemät Suomen ilmatilan loukkaukset on haluttu painaa villaisella. Pyysimme käyttöömme kuvamateriaalia venäläiskoneiden loukkauksista, ulkoministeriö lupasi, puolustusvoimat vaikeni.

Ilmatilaloukkaukset esillä ulkoasiainvaliokunnassa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut selvityksen Venäjän viimeaikaisista ilmatilaloukkauksista.

Ulkoministeriön ja pääesikunnan edustajat selvittivät valiokunnalle yksityiskohtaisesti muun muassa loukkausten lukumäärän, ajankohdat, keston, konetyypit ja muuta teknistä tietoa. Poliittista arviota tilanteesta ei esitetty.

Valiokunnan jäsen Jari Vilén arvioi kuulemansa perusteella, että missään nimessä kyse ei voi olla pelkistä vahingoista kuten suunnistusvirheistä. Vilén arvioi, että kyse on myös vähintään sotilaallisen reagointikyvyn testaamisesta. Hän pitää myös mahdollisena että Venäjä on pyrkinyt testaamaan poliittista reaktiota varsinkin EU:n turvallisuusrakenteisiin liittyen.

Vilénin mielestä kyse ei myöskään ole pelkästään Suomen ja Venäjän välisestä asiasta, kuten pääministeri Matti Vanhanen on katsonut.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme