Mainos
Mainos

Kaskeala: Nato-ratkaisu on poliittinen kysymys

Päätös Nato-jäsenyydestä on Suomelle puhtaasti poliittinen kysymys, katsoo puolustusvoimien komentaja Juhani Kaskeala.

Kaskealan mukaan puolustusvoimien kannalta kumpikin valinta on mahdollinen. -Meillä on sellainen puolustuskyky ja sellaiset puolustusvoimat, että me kykenemme takaamaan turvallisuuspoliittiselle johdolle toimintavapauden suuntaan tai toiseen, Kaskeala sanoi Politiikan toimittajien lounaalla tänään.

Suomen lähiympäristössä on kuitenkin odotettavissa muutoksia. Kaskeala piti "erittäin todennäköisenä", että Viro saa kutsun Naton jäseneksi ensi vuonna. Kaskealan mukaan todennäköisin vaihtoehto on, että Nato Prahan huippukokouksessaan vuoden kuluttua kutsuu jäseniksi Baltian maat, Slovenian, Bulgarian, Slovakian ja Romanian.

Slovakian kohdalta tosin ehtona on, että demokraattinen hallinto jatkuu myös ensi vuoden vaalien jälkeen. -Demokratia ja vähemmistökysymysten hoitaminen ja muut poliittiset kysymykset ovat ne, joita Nato katsoo ensi sijassa. Kyseessä on enemmänkin poliittinen kuin sotilaallinen harmonisointiprosessi.

Kaskealan mukaan ei pidä paikkaansa, että Nato vaatisi hakijamailtaan puolustusmenojen nostamista kahden prosentin tasolle bruttokansantuotteesta, vaikka jotkut hakijamaat ovatkin tämän tavoitteeksi ottaneet.

YK:lta voi tulla kutsu Afganistaniin

Kaskealan mukaan on mahdollista, että Suomelta pyydetään osallistumista tulevaan Afganistanin rauhanturvaoperaatioon. Eri vaihtoehtoja on jo pohdittu, mutta toistaiseksi odotetaan YK:n pyyntöä.

Enimmillään Suomi voisi lähettää pataljoonan, koska Libanonin Unifil-operaatiosta on vapautunut joukkoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme