Mainos
Mainos

Kaskeala perustaisi Suomeen rauhanturvaajien valmiusjoukon

Puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala ehdottaa, että Suomeen perustetaan pysyvä valmiusjoukko rauhanturvatehtäviin. Kaskeala puhuu noin komppanian kokoisesta osastosta, joka olisi kerrallaan valmiudessa kahdesta kolmeen vuotta.

-Tämä on toistaiseksi ääneen ajattelua, mutta asiaa on syytä harkita, Kaskeala sanoo.

Hän arvioi, että 100-150 sotilaan osasto saataisiin liikkeelle alle kuukauden varoitusajalla. Joukkoa voisi käyttää esimerkiksi perinteisissä rauhanturvaoperaatioissa tai suurissa katastrofeissa.

- Toimintavalmiuteen sitoutuneet kävisivät normaalisti töissä. Heidän pitäisi sopia työnantajansa kanssa siitä, että äkkilähtö voi tulla. Valmiudessa olosta maksettaisiin tietysti erillistä korvausta.

Komentajan valmiusjoukkoaikeista kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Joukko valittaisiin EU-joukoista

Kotimainen valmiusjoukko voitaisiin aluksi koota EU:n taisteluosastossa palvelleista suomalaisista. EU:n pohjoismaisen taisteluosaston valmiusvuoro päättyy tämän kuun lopussa.

Valtaosa osaston yli 200 suomalaisesta on jo lähdössä tavallisiin rauhanturvaoperaatioihin. Kaskealan mukaan olisi sääli jättää puolen vuoden intensiivinen koulutus paremmin hyödyntämättä.

- Tällainen joukko on koulutettu parhaalla mahdollisella tavalla. Siihen kuuluu esimerkiksi 30 hengen suojeluosasto, jolla on loistava koulutus ja loistavat laitteet. Sen voisi lähettää lähes mihin tahansa.

Jos nyt vuoronsa päättävän EU-joukon jäsenistä valittaisiin rauhanturvaajien kotimainen valmiusjoukko, sen kausi voisi kestää vuoteen 2011. Tuolloin Suomi on taas mukana EU-joukoissa ja kotimainen valmiusjoukko voitaisiin uudistaa.

- Kaiken kaikkiaan tämä on vielä kuitenkin täysin kelluva idea. Asia vaatii perusteellisen selvityksen. Jos se päätetään toteuttaa, niin lainsäädäntöäkin pitää muuttaa, Kaskeala huomauttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme