Mainos
Mainos

Kasvien omat aineet torjuvat tuholaisia ja tauteja

Viljelykasvien tuholaisia, rikkaruohoja ja tauteja voidaan torjua kasvien omilla bioaktiivisilla aineilla. Esimerkiksi kiinankaali pysäyttää keräkaalimaan lehtikirpan ja heräteaineella aktivoitu mansikka mansikkahärmän.

Tämä käy ilmi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin biotorjuntaa osana ekologista kasvinsuojelua.

Kasvinsuojelun professori Kari Tiilikkala arvioi, että tutkimustulokset mahdollistavat nykyistä kannattavamman ekologisen tuotannon, kun viljelijä saa suurimmat tuotantoriskit kuriin luonnon omilla torjuntakeinoilla. Samalla sadon määrä ja laatu nousevat.

MTT:n tutkimuksessa havaittiin, että heräteaineet eli elisitorit aktivoivat kasvit lisäämään flavonoidi- ja fenolimääriään, mikä lisää niiden vastustuskykyä. Alustavien tulosten mukaan elisitoriruiskutus lisää satoa jopa viidenneksellä. Elisitorit ovat luonnon oma torjunta-aine. Ne saadaan tiivistetyksi kasveista.

Kiinankaali sopii tuholaisten houkutuskasviksi, koska sen tuoksu viehättää tuholaisia keräkaalia enemmän. MTT:n tutkimuksessa kiinankaalikaistoja istutettiin keräkaalipellon reunoihin. Houkutuskaistat pysäyttivät kirpat ja kaalikärpäset, ja keräkaalit saivat kasvaa rauhassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot