Mainos
Mainos

Kasvisten määrä ruoassa lisääntynyt

Kasvisten osuus suomalaisten ruokavaliossa lisääntyi kolmanneksella 1990-luvulla. Jokainen suomalainen osti A.C. Nielsenin talouspaneelin mukaan viime vuonna reilut 28 kiloa kasviksia. Kotitalouspaneelin luvuista puuttuvat kodin ulkopuolella nautittavat kasvikset ja omatarveviljely.

Viime vuonna kotitaloudet ostivat 35 prosenttia enemmän kasviksia kuin vuonna 1991. Vihannesten menekki on kasvanut melko tasaisesti. Perunan, tomaatin, porkkanan, sipulin ja erilaisten salaattien ostot ovat lisääntyneet tuotekohtaisesti 5-21 miljoonaa kiloa viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana, todetaan Kotimaiset kasvikset ry:stä. Perunaa hankittiin viime vuonna noin 17,6 kiloa asukasta kohti.

Hinnat eivät ole juurikaan nousseet


Kasvisten hinnoissa on toki vuosittaista vaihtelua, joka johtuu tarjonnan määrästä ja sadon onnistumisesta. Käytännössä ovat kasvisten hinnat nousseet meillä 0,1 prosenttia vuodessa 1991-99. Suomalaiset käyttävät keskimäärin 380 markkaa henkeä kohti vuodessa juures- ja kasvisostoihin.

Kokonaiskysynnästä kohdistuu runsaat 80 prosenttia kotimaisiin juureksiin ja vihanneksiin. Tuoreen Taloustutkimus Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista ostaa ainoastaan kotimaisia vihanneksia, marjoja ja perunaa.

Punasipuli, erikoissalaatit ja mausteyrtit "kotiutuneet"

Kasvisvalikoimamme on monipuolistunut 1990-luvulla. Uusina ovat keittiöihimme kotiutuneet mm. punasipuli, tuoreet herkkusienet, mausteyrtit ja erikoissalaatit. Aiempien vuosien erikoisuuksista - mm. kesäkurpitsasta, retiisistä, parsakaalista ja maissista - on tullut jo perusruokaa.

Parsakaalin ostot ovat esimerkiksi viisinkertaistuneet. 1980-luvun suosikkivihanneksen kiinankaalin suosio sen sijaan on kääntynyt laskuun samoin kuin perinteisen pehmeälehtisen salaatin. Niiden tilalle ovat ilmaantuneet rapealehtinen keräsalaatti ja ruukkusalaatit.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme