Mainos
Mainos

Kasvukausi käynnistyy normaalisti sisämaasssa

Huolimatta pitkään jatkuneesta talvesta kasvukausi käynnistyy ajallaan ainakin sisämaassa. Vapun lämpimät säät kirvoittivat hereille kevään kukkaset ja eliötkin. Muuttolintubongareille tämä aika on juhlaa.

Kasvukausi näyttää käynnistyvän normaalisti sisämaassa, kertoo Maaseutukeskusten Liiton ProAgrian tämän vuoden ensimmäinen kasvutilannekatsaus. Etelä-Suomessa ja Pohjanmaan rannikolla kasvukausi on kuitenkin noin viikon jäljessä keskimääräisestä.

Rannikoiden kasvun myöhästymiseen ovat vaikuttaneet yöpakkaset ja kuivuus. Pakkaset ovat hidastaneet etenkin nurmen ja syysviljan kasvua. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Hämeessä kasvustot ovat kärsineet ohuesta lumikerroksesta, joka ei ole suojannut niitä riittävästi pakkaselta. Tästä johtuen etenkin ruis ja syysvehnä ovat talvehtineet paikoitellen huonosti.

Kevätvehnän ja kauran kylväminen on jo alkanut Lounais-Suomessa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Muualla kevätviljojen kylvön arvioidaan alkavan viikon tai parin kuluessa.

Sokerijuurikasta on päästy jo kylvämään Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Vihannesten, kuten varhaisperunan, istuttamionen on jo täydessä vauhdissa. Pohjanmaalla routa on paikoitellen estänyt sekä viljan kylvämistä että perunan istuttamista. Perunanviljely avomaalla on aloitettu 2-3 viikkoa normaalia myöhemmin.

Vapun lämmin sää herätti luonnon

Viivästynyt kevät etenee eläinten ja kasvien osalta nyt nopeasti, kertoo Luonto-Liiton kevätseuranta. Vapun lämpimät säät houkuttelivat esille monia kevään eliöitä. Kun vielä sataisi, niin luonto innostuisi toden teolla.

Luonto-Liiton valtakunnallinen kevätseuranta on toteutettu vuodesta 1961 lähtien. Siinä tarkkaillaan 39:n eläin- ja kasvilajin yleistymistä Suomessa, ja kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmottaa havaintonsa Luonto-Liittoon.

Muuttolintuhavaintoja tehtiin esimerkiksi kurjista ja kirjosiepoista. Kurjet ovat kuitenkin muuttaneet huomaamattomasti, eikä niiden törähtelyä ole vielä kuulunut pesimäsoilta.

Kirjosieppoja on eteläisessä Suomessa sankoin joukoin, ja ne ovat uskaltautuneet pohjoisessa Rovaniemelle asti.

Sinivuokon kukinta on selvästi myöhässä tänä keväänä. Sinivuokkoja ja leskenlehtiä on nyt näkyvillä Etelä-Suomessa,

Sinivuokko

pohjoisimmat leskenlehdet ovat tällä hetkellä nähtävissä Oulussa.

Perhosista tuli kevätseurantaan monta havaintoa.Varsinkin yhä pohjoisempaan levinneet neitoperhoset ovat lähteneet pienin joukoin liikkeelle ympäri Suomea.

Vapun auringostsa innostuneet mantukimalaiset pörräävät jo innokkaasti eteläisellä rannikolla.

Kohta kannattaa suunnata parhaille lintupaikoille yölaulajaretkille. Kaikki hyönteissyöjälinnut ovat nimittäin rantautuneet Etelä-Suomeen. Tervapääskyjenkin tulo on aivan käsillä, ja jos kevät jatkuu tätä vauhtia, ovat pian kaikki kevätseurantalajit nähtävissä Suomessa.

(MTV3-STT)

http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme