Mainos
Mainos

Katainen: Hallitus ei valmistele säästötoimia

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan hallituksessa ei ole toistaiseksi suunnitteilla säästötoimia.

Kataisen mukaan julkisen talouden tasapainottamiseksi tarvitaan kuitenkin "rakenteellisia uudistuksia", jotka vähentävät menopaineita tulevina vuosina. Tämä tarkoittaa esimerkiksi toimia, jotka lyhentävät työttömyysaikaa tai nopeuttavat eläkkeiden rahastointia.

Kataisen mukaan kyseeseen voisi tulla esimerkiksi eläkevakuutusmaksujen nostaminen muutamaksi vuodeksi. Näin rahastoon saataisiin suurempi potti, joka alkaisi tuottaa enemmän, ja maksurasite kevenisi myöhemmin.

Työantajille tämä kompensoitaisiin Kataisen mukaan esimerkiksi kela-maksun poistamisella ja työntekijöille tuloverotuksen alennuksella. Ongelmana on vain se, että miljardiluokan potti jää valtion maksettavaksi.

Katainen arvioi eduskunnassa toimittajille, että työttömyys voi ensi vuonna kasvaa 1,5 prosenttiyksiköllä. Työttömien määrä nousisi näin ehkä 30 000:lla.

- Tämäkin on hyvin arvion varassa, voi olla näin, tai voi olla vielä huonompi.

Vuodesta 2010 ministeri ennakoi vielä vaikeampaa. Valtion velanotossa voidaan joutua hänen mukaansa lähivuosina äärirajoille.

Kataisen mukaan hallitusohjelman puolivälin tarkistus tehdään helmikuun loppupuolella. Sen jälkeen pidettäviin kehysneuvotteluihin saadaan suhdanne-ennuste. Tammi-helmikuussa annettavan elvyttävän lisätalousarvion kokoamiseen ei varsinaista ennustetta hänen mukaansa tarvita.

Uhka tulee ulkomailta

Katainen joutui taloustilanteesta ja valtiontalouden vakausohjelmasta hiostetuksi myös eduskunnan kyselytunnilla. Katainen torjui leikkauslistojen valmistelun ja olemassaolon myös SDP:n puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti, että kyse on maailmanlaajuisesta kriisistä, jossa uhka tulee selkeästi ulkomailta. Se mitä tapahtuu, riippuu siitä, meneekö Suomesta koneita maailmalle kaupaksi vai ei. Hallitus ei pysty vientiyritysten tilauskirjoja täyttämään.

Pääministerin mukaan talouskriisin hoitotoimista 99 prosenttia on tehtävä muualla maailmassa, ja Suomen pitää hoitaa oma prosenttinsa. Ennen kuin suhdannekäänne tapahtuu maailmalla, sitä ei kotimaassa yksin saada aikaan, hän painotti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme