Mainos
Mainos

Katainen: Ilmavoimat tarvittaessa valmiuteen

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan Suomen ilmavoimia voidaan tarvittaessa lähettää Libyaan YK:n valtuuttamaa lentokieltoa varmistamaan.

– Kun Ruotsi teki päätöksen lähettää hävittäjiään Libyaan, meillä ilmavoimat eivät olleet samalla tavalla valmiudessa. Tarvittaessa ne tietysti voidaan varmasti saadakin valmiuteen ja lähettää, mutta poliittista tahtoa siihen ei nyt ollut, Katainen totesi Huomenta Suomen vaalitentissä.

Katainen mukaan kriisin jatkuessa Suomen roolia voidaan tarkastella.

– Humanitäärinen apu on nyt ensisijainen muoto, jolla pystymme auttamaan. Katsotaan mihin tilanne muuttuu. Veikkaisin, että Suomen rooli humanitäärisessa avussa ja sen perillemenon varmistamisessa jatkuu.

Vaikka Suomi on sotilaallisesti mukana Somalian merirosvo-operaatiossa ja Afganistanissa rauhanturvaamisessa, Libyaan ei Kataisen mukaan nyt rahkeet riitä.

– Ihan joka paikassa me emme voi olla täysimittaisesti mukana.

"Ydinvoimahuolet perusteltuja"

Valtiovarainministeri Katainen pitää suomalaisten ydinvoimapelkoja perusteltuina. Japanin Fukushiman onnettomuudesta huolimatta Kokoomuksen puheenjohtaja pitää suomalaisia ydinvoimaratkaisuja edelleen turvallisina.

– Onhan näitä turvallisuusarvioita tehty aina ennenkin. Yhtään lupaa ei ole Suomessa annettu kevein perusteluin, toteaa Katainen.

Katainen muistuttaa, että uusimpien ydinvoimalupien päättämisen yhteydessä päätettiin myös uusiutuvan energian paketista.

– Mutta Suomi ei pärjää pelkällä uusiutuvalla energialla, muun muassa aurinkopaneeleilla. Sitten pitää valita käytännössä hiilen ja venäläisen tai suomalaisen ydinvoiman välillä. Ja tässä tapauksessa päädymme suomalaiseen ydinvoimavaihtoehtoon.

Ikärasismi ärsyttää

Huomenta Suomen vaalitentin loppuosion keskustelu suomalaisesta työelämästä sai viime aikoina talouden koviin kiemuroihin keskittyneen kokoomusjohtajan lähes liikuttumaan.

Kataisen mielestä Suomessa ei arvosteta riittävästi kokeneita, vanhempia työntekijöitä.

– Olen kyllä todella ärsyyntynyt tästä kokeneempien työntekijöiden kohtalosta. Suomessa on, täytyy ihan rehellisesti sanoa, tietynlaista ikärasismia.

Kataisen mukaan suomalaista asenneilmastoa pitäisi muuttaa, eivätkä mahdolliset tukimahdollisuudet ole poissuljettuja.

– Jos tällaiset tuet vanhempien ihmisten työllistämisessä vain toimisivat. Ensisijaisesti kuitenkin yhteiskunnan arvopohja pitää saada terveemmälle pohjalle, Katainen vaatii.

Katso valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) haastattelu: (Huomenta Suomi 1.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme