Mainos
Mainos

Katainen: Kokoomus ei ratsasta Natolla

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan puolue ei aio nostaa Nato-kysymystä presidentinvaalien teemaksi.

Jyrki Katainen

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, ettei puolue aio ajaa presidentin valtaoikeuksien kaventamista eikä nostaa sotilasliitto Naton jäsenyyttä teemaksi tulevissa presidentinvaaleissa.

Katainen arvioi Yle1:n Lauantaiseurassa, että puolueen presidenttiehdokas Sauli Niinistö tuskin esittää vaatimusta, että Suomen tulisi tällä vaalikaudella ehdottomasti hakea Naton jäsenyyttä. Syynä tähän on Kataisen mukaan se, että Natoon liittymisen tarvetta tai sille sopivaa ajankohtaa ei voida vielä tietää. Hän muistutti myös, että päätös Nato-jäsenyydestä kuuluu hallituksen päätettäväksi, eikä presidentti voi sitä yksin tavoitella.

Katainen muisteli saaneensa varmistuksen Niinistön aikomuksesta lähteä kilpailemaan presidentinvaaleissa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Kokoomus ei Kataisen mukaan myöskään aio vielä karsia presidentin valtaoikeuksia. Vaikka Katainen on itse tukenut pyrkimyksiä presidentin valtaoikeuksien vähentämiseksi, seuraavalla vaalikaudella presidentin olisi edelleen toimittava nykyisten lakien pohjalta. Katainen vakuutti, että asia ei ole ollut ehtona Niinistön asettumiselle ehdokkaaksi, vaan siitä on päätetty jo suurten puolueiden kesken.

Katainen sanoi kuitenkin olevansa samaa mieltä SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen kanssa siitä, että pääministerin roolia tulee vahvistaa. Syynä siihen on mm. se, että suuri osa EU-politiikasta on pääministerille kuuluvaa sisäpolitikkaa.

Katainen ilmoitti itse äänestävänsä toista porvariehdokasta eli todennäköisesti keskustan puheenjohtajaa Matti Vanhasta siinä tapauksessa, että Niinistö ei pääsisi presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Hän ei kuitenkaan ollut halukas antamaan puolueensa äänestäjille suositusta toimia samalla tavalla, koska äänestäjät haluavat tehdä itsenäisiä ratkaisuja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme