Mainos

Katainen näkee jo valoa tunnelin päässä

Euroalueen maat sopivat eilen yhteisestä linjauksesta rahoituskriisin lopettamiseksi. Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen mielestä ratkaisu oli hyvä ja juuri sen kaltainen, mihin Suomi on pyrkinyt valtionvarainministerien kokouksissa, Euroryhmässä sekä myös muissa yhteyksissä. Sopimuksen myötä tunnelin päässä näkyy valoa pitkästä aikaa.

Sopimuksessa on Kataisen mukaan kolme pääkohtaa: Ensinnäkin eri mailla on yhteiset toimenpiteen, joilla luottamusta rahoitusmarkkinoihin vahvistetaan. Kun kaikki maat tekevät yhdenmukaisia toimenpiteitä, niin vaikutukset ovat suuremmat, kuin jos valtiot taistelisivat kriisiä vastaan yksin.

Toisekseen toimintakykyisiä pankkeja on nyt mahdollista pääomittaa maissa, joissa pankkien vakavaraisuus on uhattuna. Näin ollen valtio saa omistusosuuden ko pankeista.

Kolmantena kohtana on se, että maiden on mahdollista taata pankkien välinen luotonanto, joka varmasti lisää pankkien välistä luottamusta. Talouskasvun ylläpitämiseksi on erittäin tärkeää, että pankki pystyy antamaan lainaa yksityishenkilöille ja yrityksille. Pankeilla on periaatteessa ollut rahaa tähänkin asti, mutta ne eivät ole uskaltaneet lainata sitä toisilleen.

Katainen uskoo, että nämä toimenpiteet vakauttavat rahoitusmarkkinoita.

Suomalaispankit ovat vakavaraisia

Suomi varautuu käyttämään kaikkia niitä instrumentteja, joita EU:ssa yhteisesti on sovittu käytettävän.

- Suomalaiset pankit eivät kuitenkaan ole vielä siinä tilanteessa - toivon mukaan eivät koskaan tulekaan olemaan - että joutuisimme pankkeja pääomittamaan. Kaikki pankit maksavat nyt ns takuumaksua, joilla talletukset taataan 50 000 euroon saakka. Tämä koskee myös Suomessa toimivia ulkomaisia pankkeja, kuten Glitnir ja EQ-pankki.

EU -maat pääsivät eilen sopuun mm. siitä, että jokainen maa huolehtii omista pankeistaan.

- Siinä tapauksessa, että on olemassa rajat ylittävää pankkitoimintaa, sitä koordinoidaan yhdenmukaisesti. Suomalaiset vastaavat kuitenkin vain suomalaisista pankeista, sanoo Katainen.

- Suomalaiset eivät siis joudu muiden Euroopan maiden kriisipankkien maksumiehiksi.

Suomi ei tue pankkeja vastikkeetta

Mikäli valtio joutuisi lähitulevaisuudessa pääomittamaan suomalaispankkeja tai tukemaan niitä jollain muulla tavoin, se ei tapahtuisi vastikkeetta. Kataisen mukaan pankit maksaisivat saamastaan tuesta markkinahinnan. Pääomitustilanteessa valtiosta tulisi yksi pankin omistajista, joten tilanteen normalisoiduttua veronmaksajat saisivat sijoittamansa rahan tuottojen kera takaisin.

Ruotsi ei ole mukana Euroalueen maiden sopimuksessa. Se ei kuitenkaan vaikeuta tilannetta Suomessa, koska ruotsalaiset hyväksyvät EU:n sopimat yleiset peraatteet ja Suomi on jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa. Katainen ja Ruotsin valtionvarainministeri koordinoivat toimintaa yhdessä.

-Yhteiset pelisäännöt tuovat luottamusta markkinoille.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot