Mainos
Mainos

Katainen: On varauduttava pitkiin hallitusneuvotteluihin

Sunnuntain eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen arvioi, että hallitusneuvotteluista on tulossa vaikeat. Kataisen on määrä käynnistää hallitustunnustelut heti pääsiäisen jälkeen.

– Heti, kun saamme hallituspohjan selville, käärimme hihat ja rupeamme töihin. Veikkaan, että on hyvä kuitenkin varautua pitkiin neuvotteluihin. Silti kaikki se vaiva kannattaa nähdä nyt, jotta meillä on riittävän yksityiskohtainen, hyvin pureskeltu ja pohdittu hallitusohjelma, jota kaikki hallituspuolueet voivat puolustaa koko vaalikauden ajan, Katainen sanoi kokoomuksen puoluehallituksen kokouksen yhteydessä tänään.

– Tiedämme, että erilaisia mielipiteitä on ollut ja niitä varmasti tulee olemaan. Niihin on kuitenkin tarkoitus löytää ratkaisut. Tosiasia on, että koalitiohallituksessa yksikään hallituspuolue ei saa kaikkia omia tavoitteitaan läpi. Sen takia joudutaan tekemään kompromisseja.

Kokoomusjohtaja ei suostunut vielä valottamaan tulevan hallituksen kokoonpanoa. Hänen mukaansa myöskään valmista ministerilistaa "ei missään nimessä ole vielä olemassa".

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat tehneet alustavan aikataulun, jonka mukaan uusi hallitus aloittaisi työnsä 26. toukokuuta. Katainen pitää tätä hyvänä aikatauluna.

"Suomen pitää ratkoa ongelmia, ei luoda niitä"

Julkisuudessa on etukäteen arveltu, että tulevien hallitusneuvotteluiden hankalin kysymys on Portugalin lainapaketti.

– Portugali-paketti on asia, jota kukaan ei pääse karkuun. Kanta siihen pitää määrittää ja sen pitää olla sellainen, että Suomi ei luo ongelmia, vaan ratkoo niitä, Katainen toteaa.

– Emme voi lähteä siitä, että merkittävä osa hallituksesta ei tukisikaan yhteistä hallitusohjelmaa. Tämä ei voi olla vastakkainasettelun hallitus, vaan yhteistyön hallitus.

Myös ulkomainen media on seurannut Suomen eduskuntavaaleja ja varsinkin niiden tulosta suurella mielenkiinnolla. Vaalien voittajaksi nousseen perussuomalaisten kriittisyys EU:ta ja tukipaketteja kohtaan on noteerattu muualla Euroopassa.

Kataisen mukaan ulkomaiset tiedotusvälineet eivät kuitenkaan luo paineita hallitustunnusteluihin.

– Meillä on samat asiat ratkaistavana riippumatta siitä, kuka tilannettamme seuraa. Suomen pitää oman etunsa nimissä tehdä fiksu ja vastuullinen hallitusohjelma, jossa maksimoimme äänemme kuulumisen kaikilla kansainvälisillä foorumeilla. Olen ihan vakuuttunut, että sellainen linja löytyy.

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan Suomella pitää olla kanta asiaan, kun EU:n valtiovarainministerineuvosto Ecofin tekee asiassa päätöksensä 16. toukokuuta. Tuolloin uutta hallitusta ei ole vielä todennäköisesti nimitetty.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme