Mainos
Mainos

Katainen: Ruoan arvonlisävero laskee ensi vuonna

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.)

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoo, että hallitus tulee alentamaan ruoan arvonlisäveroa vuonna 2009 lokakuun alussa. Ruoan arvonlisäveroa alennetaan viidellä prosenttiyksiköllä. Tämä tulee vaikuttamaan ruoan hintaan, jos kauppiaat niin haluavat. Katainen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että pysyvämpiäkin ratkaisuja kiihtyvään inflaatioon tarvitaan.

- Tarvitsemme tuottavuuskehitystä koko elintarvikesektorilla ja energiasektorilla sekä maltillisia palkkaratkaisuja. Koska mitä enemmän palkankorotukset ylittävät tuottavuuden, sitä enemmän hinnat nousevat, lataa Katainen.

Ruoan arvonlisäveron aikaistamista ei Kataisen mukaan kuitenkaan harkita.

- Joka tapauksessa ruoan veroale ei ole se keino, jolla saadaan pysyvämpia ratkaisuja elintarvikesektorille. Nyt täytyy keskittyä kustannusten nousupaineiden hillitsemiseen.

Eduskunta saa tänään hallituksen esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksista. Erityisesti päivähoitomaksujen korotus kirpaisee keski- ja suurituloisia lapsiperheitä. Katainen myöntää, että keskituloisten palkansaajien ostovoima on koetuksella, mutta helpotustakin on luvassa.

- Ostovoima tulee kehittymään erittäin positiivisesti korkeiden palkankorotusten seurauksena. Ja ensi vuonna tulen antamaan tuloveronkevennyksiä, jotka koskevat edellä mainittua kohderyhmää, ja samalla kaikkia muitakin. On hyvä kuitenkin huomata, että asiakasmaksuilla työllistetään 30 000 terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaista. Näillä korotuksilla maksut palautetaan sille tasolle, jolla ne olivat vuonna 2002.

Kataisen mukaan tuloveronkevennyksiä on odotettavissa todennäköisesti ensi vuoden alussa, mutta summista ei vielä ole tehty päätöksiä.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme