Mainos
Mainos

Katainen: Tiukkaan vedetty Portugali-solmu on avattu

Kokoomus ja SDP ovat päässeet sopuun kiistassa Portugalin tukipaketin edellytyksistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kertoo, että yhteisymmärrykseen on päästy ja tiukkaan vedetty umpisolmu on avattu. Kataisen mukaan Suomi aikoo tukea Portugalin tukipakettia sekä myös väliaikaista ja pysyvää EU:n kriisirahastoa.

Suomen tuelle on kuitenkin tulossa uusia ehtoja. Portugalin tukemisessa Suomi asettaa ehdoksi sen, että Portugali käynnistää neuvottelut yksityisten lainanantajiensa kanssa näiden pysymiseksi maassa.

Suomen ehtoihin kuuluu myös se, että Portugali varmistaa EU-maiden lainojensa takaisinmaksua myymällä omaisuuttaan. Tätä vaadittiin myös Kreikan kohdalla.

Väliaikaisen kriisirahaston ehdoiksi Suomi haluaa kirjata sen, että mikäli jokin euromaa pyytää lainamuotoista tukea vielä Portugalin jälkeen, Suomi on valmis harkitsemaan tätä vain sillä ehdolla, että Suomi saa takausosuudelleen vakuudet kyseiseltä maalta.

Suomi tulee edellyttämään myös, että järjestelyissä on nykyistä kattavampaa velkakestävyyden arviointia.

SDP yksimielisesti ratkaisun takana

SDP:n Urpilaisen mukaan sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä on hyväksynyt neuvotteluratkaisun yksimielisesti.

Urpilainen korostaa, että ratkaisun myötä Suomi ajaa rahoitusmarkkinaveron toteuttamista Euroopassa. Pankkivero otetaan käyttöön Suomessa, vaikka sitä ei saataisi aikaan Euroopassa.

Jatkossa Suomi on valmis harkitsemaan euromaiden tukea vain, jos se saa takausosuudelleen vakuudet kyseiseltä maalta.

Katainen ja Urpilainen hakivat tänään kiivaasti sopua, jonka syntymisestä kerrottiin illan tiedotustilaisuudesta. Tiedotustilaisuudessa Katainen kiitti Urpilaista hyvästä yhteistyöstä, jota jännittävän tilanteen avaamiseen on vaadittu.

Katainen ja Urpilainen eivät halua ottaa vielä kantaa hallituspohjaan. He korostavat tukiratkaisun erillisyyttä hallitustunnusteluista. Hallitustunnustelijana Katainen aikoo kertoa ratkaisunsa hallituspohjasta vasta myöhemmin tällä viikolla.

(MTV3)

Katso Matti Maunun juttu ja Timo Haapalan analyysi:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme