Mainos
Mainos

Katainen uskoo veroratkaisun laskevan puun hintaa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) uskoo, että hallituksen tekemä metsäveroratkaisu alentaa teollisuuden tarvitseman puun hintaa. Katainen sanoi tänään toimittajatapaamisessa, että yleensä tarjonnan lisääntyminen vaikuttaa myös hintoihin.

Katainen leimasi puheet vain omistavaa luokkaa suosivasta veroratkaisusta kateudesta lähteviksi ja vahingollisiksi. Hän korostaa, että hallituksen tarkoituksena on turvata työpaikat. Ilman veronalennusta puun myynti ei olisi virinnyt niin kuin sen nyt arvioidaan viriävän, eivätkä hinnat olisi ainakaan laskeneet.

Katainen ei halua myöskään rinnastaa ensi vuonna arviolta 170 miljoonaa euroa valtion verotuloja vähentävää ratkaisua tuloveron kevennyksiin. Hän korostaa, että metsäveroratkaisu on väliaikainen ja verotuksen käyttöön ylipäätään päädyttiin vain siksi, että muita keinoja ei löytynyt. Muihin verotuksen päämääriin se ei saa vaikuttaa.

-Tämä ei ole mitenkään miellyttävä ratkaisu eli että joudutaan toisen valtion päätösten aiheuttamaa markkinahäiriötä korjaamaan kotimaisin keinoin, jolla on joku hintalappu, Katainen sanoi.

Toisaalta jonkin tehtaan sulkeminen puupulan takia olisi Kataisen mukaan myös kallista. Alkuvuodesta tehdyt kolme lakkautusta alensivat jo bruttokansantuotetta 0,3 prosenttia.

Jos metsäverohelpotukset eivät toimi, hallituksen keinovalikoimat ovat vähäiset. Ensi vuoden budjettiin on tulossa 41 miljoonaa euroa rakennusmuutospaikkakuntien avustamiseen, jota voidaan käyttää, jos metsäteollisuuspaikkakuntia joutuu vaikeuksiin.

Veropohdintoja ensi viikolla

Katainen pohdiskeli valtion ensi vuoden budjetin näkymiä torstaina Helsingin Sanomille, Turun Sanomille ja Väli-Suomen medialle, Alma Medialle, STT:lle ja Kalevalle antamassaan yhteishaastattelussa. Kataisen vetämä valtiovarainministeriö ryhtyy kokoamaan valtion ensi vuoden budjettia ensi viikon tiistaina.

Kataisen mukaan ensi vuosi näyttää valtiontalouden kannalta hyvältä. Ongelmia on kuitenkin edessä jo seuravana vuonna, jolloin työvoima alkaa ikärakenteen takia supistua. Silloin kasvun on perustuttava tuottavuuden kasvuun, koska tehtävien työtuntien määrä ei enää nouse vaan pikemminkin laskee.

Valtiovarainministeriön näkemys veronkevennyksistä selviää myös ensi viikolla. Katainen ei vielä ottanut kantaa siihen, onko verotusta varaa keventää enemmän kuin hallitusohjelmassa sovitut 1,1 miljardia euroa. Auki on myös, miten kevennykset ajoitetaan ja kohdennetaan. Hän kuitenkin korosti, että ei kannata veroprogression kiristämistä eli kevennysten kohdistamista vain pieni- ja keskituloisille.

Useat ensi vuoden budjettiesityksen menokohteet on päätetty jo aikaisemmin muun muassa hallitusohjelmassa. Esimerkiksi vähimmäisäitiys-, isyys-, ja vanhempainrahat sekä sairauspäivärahojen vähimmäistaso nousee työmarkkinatuen tasolle vuoden alusta, mikä tuo lisää rahaa näiden saajille 160 euroa kuussa. Katainen korosti, että hallitus haluaa toteuttaa pienituloisille kerralla kunnon korotuksen, eikä "roiskia" muutamia euroja sinne tänne.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme