Mainos
Mainos

Katainen: Vaikea kevät edessä - eduskunta joululomalle

Eduskunnan syysistuntokausi on päättynyt. Budjettiäänestysten lopuksi hallitus sai luottamuslauseen äänin 118 - 71. Puhemiehen joulukahvitilaisuudessa pääministeri Jyrki Katainen valmisteli kansanedustajia raskaaseen ensi vuoteen.

– Ensi vuodesta tulee suurten päätösten vuosi. Suomi on tilanteessa, jossa me voimme vielä vaikuttaa omaan tulevaisuuteemme. Me emme ole maana kuilun partaalla, mutta ympäröivä maailma ja talous haastaa meidät monella tavalla.

Kataisen mukaan Suomella on vielä kortit omissa käsissä.

– Nyt on kysymys siitä, onko riittävästi tulevaisuusorientoitunutta mieltä, positiivista eteenpäin katsovaa mieltä ja näin ollen myös uskallusta tehdä välttämättömiä, vaikka sillä hetkellä ikävältä tuntuvia päätöksiä.

Hallitus kokoontuu vielä alkuillasta vuoden viimeiseen iltakouluun puimaan huolestuttavaa taloustilannetta. Hallitus käy läpi eilen julkaistun valtiovarainministeriön suhdannekatsauksen, mutta yksityiskohtaiset säästö- ja veronkorotuspäätökset tehdään Kataisen mukaan keväällä.

Päättyvä istuntokausi on ollut eduskunnassa poikkeuksellinen. Talo on totutellut perussuomalaisten jytkyn jälkeen uuteen poliittiseen tilanteeseen. Keväällä käytiin repivät vaalit, ennätyspitkät hallitusneuvottelut, jonka lopputuloksena oli laajapohjainen kuuden puolueen hallitus.

Pääministeri on huolissaan kovenneesta tyylistä, vaikka pääsääntöisesti poliittinen keskustelu on ihan asiallista.

– Me ollaan menty tälläiseen ehdottomuuden retoriikkaan eli asiat nähdään musta valkoisina. Elävä elämä on kuitenkin täynnä enemmän harmaan sävyjä. Tässä meillä on kansakuntana opittavaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme