Mainos
Mainos

Katajanokan vankilaan säilöönottokeskus

Poliisin säilöönottamat ulkomaalaiset ovat nykyisin putkassa vankien seassa. Uusi laki velvoittaa tarjoamaan heille paremmat olot, ja Katajanokan vankilaan on remontoitu tilat väliaikaiselle säilöönottokeskukselle. Toiminta alkaa parin viikon sisällä, mutta tilojen sopivuutta ja riittävyyttä epäillään.

Säilöönotettuja on kolmenlaisia: turvapaikanhakijoita, joiden henkilöllisyys tai matkareitit ovat epäselviä, maasta karkoitettavia ulkomaalaisia sekä vanhentuneella oleskeluluvalla oleilevia. Säilöönottokeskuksen perustamisella oli kiire, sillä uusi laki velvoittaa erottamaan säilöönotetut vangeista ja kohentamaan oloja.

- Siinä lähtökohtana on oikeus ihmisarvoiseen kohteluun, sanoo Helsingin kaupungin maahanmuuttoyksikön projektipäällikkö Veikko Pyykkönen.

Säilöönottokeskuksessa lakimiehen tapaaminen ja neuvonnan saaminen helpottuu poliisiputkaan verrattuna. Entisen vankilan valintaa on kuitenkin arvosteltu paljon.

- Varsinkin jos heillä on kotimaassaan ollut vankilakokemuksia, saattaa vankilamaisessa tilassa oleskelu aiheuttaa heille uudelleen traumatisoitumista, uskoo Pakolaisneuvonta ry:n toiminnanjohtaja Liisa Murto.

Katajanokan vankilasta on remontoitu uusia tiloja kolmellekymmenelle. Poliisista ja ulkomaalaisvirastosta ei osata arvioida, riittävätkö tilat koko maan säilöönotetuille. Viime vuonna poliisi otti säilöön yhdeksisensataa henkilöä. Yhtä mieltä ollaan siitä, että säilöaikojen on oltava lyhyitä, korkeintaan neljä päivää.

(MTV3)

Katso Outi Turusen juttu aiheesta
(Huomenta Suomi 10.06.2002)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot