Mainos
Mainos

Katarina Wennstam : Tahra

Suomentanut Laura Beck

(Otava)

Sain käsiini ruotsalaisen feministikirjailijan romaanin naisten kohtaamasta väkivallasta Ruotsissa. Kirja pureutuu syvälle prostituutioon ja ihmiskauppaan.

Kirjan päähenkilöitä ovat hyvin toimeentuleva pariskunta. Mies on huippujuristi, joka kärsii tai oikeastaan aika usein nauttii seksiriippuvuudesta. Vapaa-aikanaan hän aiheuttaa niitä tilanteita, joita hän työssään kohtaa. Miellyttävänä huippujuristina hän myös toimii tv-kommenttaattorina ihmiskauppaa käsittelevissä tv-ohjelmissa.

Mies pelaa kovilla panoksilla. Kiinnijäämisen riski ei juuri pelota, sen verran kokemusta seksin ostosta on. Juristina hänelle ihmiskauppaa koskeva tiukka lainsäädäntö on tuttu, mutta se ei koske häntä. Prostituoidut ovat naisia, joita ei katsota silmiin.

Aivan erilainen nainen on Jonaksen oma vaimo Rebecca. Rebecca on kodin hengetär, fiksu ja koulutettu. Rebecca keskittyy kotiin , lapsiin ja uraansa. Hän pitää kulisseja yllä vaikka tuntee todellisen Jonaksen. Rebeccan feministi-toimittajatyökaveri aiheuttaa hänelle kuitenkin paineita.

Kirjassa kuvataan avoimesti yhteiskunnassa rehottavaa ihmiskauppaa ja sen lieveilmiöitä; naisten kohtaamaa väkivaltaa ja tämän hyvin miehisen maailman kieroutuneita asenteita. Ihmiskaupan uhreilla ei ole ihmisarvoa eikä tunteita. Kauppa käy ja suuret rahat liikkuvat.

Kirjailijan näkökulma oli melko feministinen ja asenteellinen, välillä liiankin. Kuvaamalla ongelmaa objektiivisemmin, olisi loppuvaikutelma voinut olla mielenkiintoisempi. Nyt juoni oli liian hyvin ennakoitavissa.

Mutta hyvä romaani vaikeasta ja kipeästä aiheesta. Ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Kansanedustaja Mikkeli (kok)

Kirjojen parissa rentoudun ja pakenen arjen kiireitä. Valitettavasti eduskuntatyön ollessa kiivaimmillaan tulee luettua aivan liian vähän. Kommentaattorina lukemiselle järjestyy aikaa. Tämä tekee minulle "työnarkomaanille" tosi hyvää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme