Mainos
Mainos

Kätilöopiston sairaalan viimeinen lapsi syntyi kello 18.39 – sisäilmaongelmat sulkivat historiallisen synnytysosaston

Helsingin Kumpulassa 57 vuotta toimineen Kätilöopiston sairaalan synnytystoiminta on päättynyt. Viimeinen sairaalassa syntynyt vauva syntyi tänään illan suussa.

– Kello 18.39 syntyi Kätilöopiston viimeinen vauva. Äiti ja tyttövauva voivat oikein hyvin ja ovat hyvin tyytyväisiä, viestintäpäällikkö Niina Kauppinen kertoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS julkaisi aiheesta Facebook-päivityksen:


Jatkossa pääkaupunkiseudun synnytystoiminta keskittyy Helsingin Naistenklinikalle ja Espoon Jorviin. Kätilöopiston synnytysosaston toiminta jouduttiin päättämään rakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi.

– Vuosia täällä on henkilökunta oireillut. Tutkimuksissa todettiin, että täällä on rakenteellisia ongelmia. Sen vuoksi emme voi enää jatkaa täällä työskentelyä, HYKS:in Naistentautien ja synnytysosastojen ylihoitaja HYKS Katja Koskinen sanoo.

Työntekijöille lähtöpäivä toi hyvin kaksijakoisia mietteitä.

– Hyvin haikein mielin. Viimeiset yhteiset aamukahvit joimme ja viimeisen lounaan syömme ja sitten kohta mun osalta matka jatkuu muualle. Toisaalta olo on helpottunutkin, kun uusia oireitakin on ilmaantunut ihan vielä viime viikkojen aikana, 15 vuotta talossa työskennellyt kätilö Nora Sjöholm sanoo.

Yli 300 000 syntyneen vauvan ohella kätilöopistolla on tehty myös erilaista kehitystyötä ja tutkimusta synnytyksiin liittyen.

– Kyllähän Kätilöopiston sairaala on ollut sellainen johtotähti tässä perhekeskeisessä hoitotyössä. Täällä esimerkiksi avattiin 1990-luvun puolivälissä tämmönen perhekeskeinen osasto, jossa isätkin saivat yöpyä osastolla. vauvamyönteiseen työhön ja esimerkiksi imetyksen kehittämiseen on panostettu. Kyllä me monella tavalla on näytetty tietä suomalaiselle synnytyskulttuurille ja kehitetty sitä, ylihoitaja Katja Koskinen sanoo.

Yksi viimeisimmistä Kätilöopistolla synnyttäneistä perheistä oli Bhandarin perhe, joka sai uuden tyttären maailmaan tiistaina. Keskiviikkona uusi tulokas nukkui äitinsä sylissä hyvin rauhallisesti.

– Hyvin on kaikki mennyt. Hän on todella rauhallinen ja nukkuu hyvin, äiti Laxim Bhandari kertoo.

Bhandarien tytär jää historiankirjoihin yhtenä viimeisimmistä Kättärillä syntyneistä.

– Kyllä se tuntuu vähän erilaista. Vähän kun koko sairaala lähtee, niin vähän surullistakin, että ei tule uutta sairaalaa, Laxim pohtii.

Jatkossa pääkaupunkiseudun synnytykset on keskitetty Naistenklinikalle Helsinkiin ja Jorvin sairaalaan Espooseen. Uudellamaalla voi synnyttää lisäksi Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme