Mainos
Mainos

Katja Kettu: Kätilö

(WSOY)

Sodalla on naisen kasvot

Katja Ketun romaani ”Kätilö” on rankka elämys. Se porautuu lukijan sieluun. Se ahdistaa, mutta samalla antaa ymmärrystä. Kirjan intensiivisyydessä on samaa voimaa kuin Sofia Oksasen romaanissa ”Puhdistus”.

Kätilö on romaani Lapin sodasta, sotamorsiamista ja vankileireistä. Se on kertomus suomalaisen kansanparantajan intohimosta saksalaiseen SS-sotilaaseen. Rakkaudenhulluus on niin vahvaa, että Fräulein Schwester päättää seurata miestä Titovkan vankileirille töihin.

Johann Angelhurst on pääkallotunnuksineen ja SS-uniformuineen vallan käyttäjä. SS-rankingissa hän ei ole puhdasverinen arjalainen, sillä äiti on alempirotuinen suomalainen. Lapissa hän on sotatraumansa takia, minkä hän sai osallistuessaan Babi Jarin joukkomurhaan Ukrainassa.

Kirjailija Ketun käyttämä kieli on luonnonvoimaa. On vaikeata sanoa onko kirjan kerronta erotiikkaa, seksiä, pornoa vai puhtaasti rivoutta.

Kuinka ihmeessä niin nuori nainen, Katja Kettu voi tehdä näin jykevää tekstiä? Tekstiä, jossa on niin paljon elämänkokemusta sisällä. Ilmeisesti teos pohjautuu vahvasti päiväkirjoihin ja aikalaismuisteluihin.

Suomalaisnainen on leirin komendantin arvostama sairaanhoitaja, kunnes Suomi tekee Neuvostoliiton kanssa aselevon. Vankileiri on oma sisäänpäin kääntynyt maailma, jossa valitsevat petoeläinten lait. ”Hilfswillingerit kulkivat rinta rottingilla, hutkivat alempiaan pampuilla ja huusivat huilumaisilla äänillään.” Kun vankeja ei pidetty edes ihmisinä, heitä saattoi tuhota tai hyödyntää lääketieteellisesti.

Naisvangin kohtalo oli karu. ”Mikä tekee ihmisestä ihmisen? Kieli ja koskemattomuus.” Naisvanki päätyi leirillä Navettaan, ”sakemannien ja luottovankien astuttavaksi”. Aiemmin Fräulein Schwester oli komentanut vankeja, antanut ruiskeita, abortoinut Navetan naisten sikiöitä ja säilönyt niitä komendantin purkkikokoelmaan. Aseveljeyden loputtua hän itse oli pää kerittynä ja hampaat murskattuna yksi heistä.

Pohjoisen vankileirit eivät olleet tuhoamisleirejä, mutta niiden kuolleisuus oli samaa kuin Itä-Euroopan kuolemanleireillä. Leirit tuhottiin ja todisteet poltettiin.

Kuinka väkevää on rakkaus, kuinka paljon se antaa anteeksi? Fräulein Schwesterin yhdeksän kuukauden intohimon hinta oli koko hänen elämänsä.

Rakkaudesta syntyi kuitenkin tytär.

Kansanedustaja (SDP), Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme