Mainos
Mainos

Kätkevätkö naiset luovuutensa?

Luonnontieteellisesti lahjakkaiden naisten taustalta löytyy useimmiten kannustava isä ja tasapainoinen perhe, kun taas taiteilijanaisten lapsuus usein on ollut hyvinkin rikkonainen ja kova.

- Tämä ei ole mikään luonnonlaki, mutta tällainen perusero on olemassa, kertoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Helsingin yliopiston professori Kari Uusikylä.

Amerikkalaiset tutkijat väittävät, että naisen on laskettava älykkyyden tasoaan löytääkseen itselleen miehen. Suomessa tämä on leimattu liiotteluksi. Parisataa vuotta sitten puolestaan ajateltiin lahjakkaan naisen olevan yhtä harvinainen kuin kaksipäinen gorilla.

- Vaikka näin ennen ajateltiinkin, nykykäsityksen mukaan älykkyyden suhteen ei ole suuria eroja sukupuolten välillä, kertoo Uusikylä.

Luovuus kätkössä menestymisen vuoksi

Yksi lahjakkuuden laji, luovuus, vaatii Uusikylän mukaan riippumattomuutta ja rohkeutta.

- Voi pohtia, kätkevätkö naiset luovuutensa sen takia, että menettäisivät silloin itsenäisyytensä ja rohkeutensa eivätkä näin uskalla olla luovia. Nainen voi saada koulussa kymppejä ja miellyttää työnantajaansa, mutta missä on luovuus ja hyvä olo, Uusikylä miettii.

Kasvattajien kannustuksella on suuri merkitys lahjakkuuden löytämiseen. Myönteisellä palautteella on suuri merkitys - lahjakkuuden löytyminen voi olla hyvin pienestä kiinni.

- On muistettava, että koskaan ei saa kuitenkaan sitoa lapsen hyväksyntää siihen, että lapsi on lahjakas tai suoriutuu hyvin, Uusikylä painottaa.

Uusikylän teos Naislahjakkuus pureutuu naisten lahjakkuuden historiaan ja lahjakuuden uusimpiin tutkimustuloksiin.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot