Mainos
Mainos

Katuvalaistukseen etsitään energiansäästöä

Katuvalaistukseen etsitään energiaa säästäviä ratkaisuja. Esimerkiksi Led-valoilla tai valojen himmentämisellä hiljaiseen aikaan voidaan säästää sähköä. Ennen pitkää puolet Suomenkin katuvaloista joudutaan vaihtamaan energiaa säästäviin malleihin.

Eurooppa on maailman kirkkaimmin valaistuja alueita. Koko Euroopan sähkönkulutuksesta valaistuksen osuus on 14 prosenttia.

Keravalla on ryhdytty etsimään vaihtoehtoja vanhoille katuvaloille. Kokeilukäyttöön on otettu energiapihejä led-valoja. Ennenkuin led-valoja otetaan kaupungissa laajemmin käyttöön, niiden kestoa ja käyttöikää halutaan tutkia lisää. Muitakin kuntia houkutellaan mukaan.

-Suosittelen ainakin kokeilemaan. Jos uutta tekniikkaa halutaan viedä eteenpäin, sitä on testattava oloissa, joissa niitä tullaan käyttämään, toteaa kaupunkiympäristön päällikkö Kari Hirvensalo Keravan kaupunkitekniikasta.

Nykyisten led-valojen teho ei kuitenkaan riitä esimerkiksi maanteille. Ruotsissa Göteborgissa etsitäänkin säästöjä moottoritievalaistukseen muilla keinoilla. Valoja himmennetään hiljaisen liikenteen aikana.

EU vauhdittaa energiatehokkaan valaistuksen käyttöönottoa myös direktiivillä. Sen takia kaikissa Suomen kunnissakin joudutaan lähivuosina uusimaan katuvalaistusta. Suomen 3 miljoonasta katulampusta noin puolet on vaihdettava uudenaikaisiksi energiaa säästävämmiksi malleiksi.

Suomessa koti-, rakennus ja katuvalaistus kuluttavat sähköä 8 Terawattituntia eli Loviisan ydinvoimalan vuosituotannon verran.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot