Mainos
Mainos

Suomen vanhimmat eläinkarvat löydetty – kyseessä kivikautinen vuohi

Suomen tähän asti vanhimmat eläinkarvat on löydetty Kauhavalta Etelä-Pohjanmaalta. 1930-luvulla kaivetusta hautarakenteesta on tunnistettu yli 4  000 vuotta vanhoja vuohenkarvoja, kertoo Helsingin yliopisto.

Suomen esihistorian näkökulmasta tutkimustulos vahvistaa oletusta, että nuorakeraamisen kulttuurin aikaan on harjoitettu karjataloutta. Löydös kertoo myös hautausrituaaleista.

Uusien tulosten valossa voidaan olettaa, että kotieläimet ja niiden pito ovat olleet merkittävä osa nuorakeraamisen kulttuurin uskomusmaailmaa. Tätä tukevat myös eurooppalaisista nuorakeraamisista haudoista löytyneet, kotieläinten luista tehdyt esineet sekä maidon säilytykseen ja juomiseen viittaavat keramiikka-astiat.

Nyt tehty tunnistus perustuu pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettuihin kuviin. Niissä näkyvät kuidut todettiin vuohenkarvaksi lajityypillisen rakenteen perusteella. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme