Mainos
Mainos

Suomen vanhimmat eläinkarvat löydetty – kyseessä kivikautinen vuohi

Suomen tähän asti vanhimmat eläinkarvat on löydetty Kauhavalta Etelä-Pohjanmaalta. 1930-luvulla kaivetusta hautarakenteesta on tunnistettu yli 4  000 vuotta vanhoja vuohenkarvoja, kertoo Helsingin yliopisto.

Suomen esihistorian näkökulmasta tutkimustulos vahvistaa oletusta, että nuorakeraamisen kulttuurin aikaan on harjoitettu karjataloutta. Löydös kertoo myös hautausrituaaleista.

Uusien tulosten valossa voidaan olettaa, että kotieläimet ja niiden pito ovat olleet merkittävä osa nuorakeraamisen kulttuurin uskomusmaailmaa. Tätä tukevat myös eurooppalaisista nuorakeraamisista haudoista löytyneet, kotieläinten luista tehdyt esineet sekä maidon säilytykseen ja juomiseen viittaavat keramiikka-astiat.

Nyt tehty tunnistus perustuu pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettuihin kuviin. Niissä näkyvät kuidut todettiin vuohenkarvaksi lajityypillisen rakenteen perusteella. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot