Mainos
Mainos

Kauneustuotteet voivat olla soluille vaaraksi

Kosmetiikassa ja elintarvikkeiden pakkauksissakin hyödynnetyn nanoteknologian mahdollisista terveysvaaroista on saatu vahvistusta tuoreessa suomalais-amerikkalaisessa tutkimuksessa, kertoo Turun Sanomat.

Hiilen nanohiukkasten havaittiin aiheuttavan nopean solukuoleman, kun ne pääsivät tekemisiin elimistössä yleisen galliinihapon kanssa. Galliinihappoa saa esimerkiksi teestä. Erikoista tutkimustuloksessa on se, että yksinään hiilen nanohiukkaset eivät ole myrkyllisiä.

Hiilen nanohiukkasia ei juurikaan ole käytetty markkinoilla olevissa tuotteissa. Turun Sanomien haastattelema Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) professori Ilpo Vattulainen pitää kuitenkin mahdollisena, että jotkut nanohiukkaset saattavat osoittautua vaarallisiksi. Hänen mukaansa niitä olisi pitänyt tutkia perusteellisemmin.

Nanohiukkanen voi olla hiilen lisäksi myös esimerkiksi metallia tai rasvaa. Tulokset hiilen nanohiukkasten terveysvaikutuksista saatiin Teknillisen korkeakoulun, TTY:n ja amerikkalaisen Clemssonin yliopiston tutkimuksessa. Tulokset on julkaistu nanotieteen Small-lehdessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme